Reportasje

Embryokvige kommer hjem

Buskap var på plass da en av de første «embryokvigene» vendte hjem.

Tekst og foto
Hans Kristian Nyhus

Kommunikasjons­medarbeider i Geno

hans.kristian.nyhus@geno.no

I løpet av 2018 flyttet 40 av Norges aller beste kviger inn i det nye embryofjøset på Store Ree i forbindelse med oppstarten på produksjon av NRF-embryo. Etter nesten ett år i Genos hender, vender nå de første embryokvigene hjem. Hos oppdretter Lars Kristian Dahl i Våler i Hedmark, ble det stor stemning blant de andre dyra i fjøset da 80020 Alita steg av dyrebilen og gjenforentes med flokken.

Ikke i tvil om å kjøpe kviga tilbake

Hanne Elisabeth Skramstad her med 80020 Alita tilbake i fjøset hun kom fra.

– Det spørs om hun kjenner seg igjen, sier Hanne Elisabeth Skramstad. Hun hjelper til i drifta sammen med Lars Kristian, og har nok den største interessen for avl blant de to. I bakgrunnen ­snuser de andre kvigene nysgjerrig på Alita i det hun finner seg til rette i bingen. Skramstad sier at det var et åpenbart valg å kjøpe kviga tilbake etter at hun var ­ferdig i embryoproduksjonen. Oppdretter gis førsterett til å kjøpe tilbake kviga fra Geno – noe som er attraktivt for de fleste når ­kvigene har så høy avlsverdi at de ønskes til produksjon av embryo. Disse kvigene er blant norgeseliten.

Avlsverdi på 60

80200 Alita ble født 01.08.2017 og ble kjøpt inn av Geno i slutten av desember 2017. Hun hadde da en GS avlsverdi på 60. Hun er datter av 11335 Skjortop og har 10795 Hoøen som morfar. Siden Alita ankom Store-Rees nye ­kvigefjøs i juni 2018, har hun ­gjennomført tre embryo-skyllinger med MOET-teknologien (Multiple Ovulation Embryo Transfer). Totalt ble det hentet ut 59 embryo – av disse ble 14 godkjente, frosset, og sendt videre til distribusjon.

Embryo tilgjengelig i Trøndelag og på Jæren

– Vi håper at vi kan få flere kvige- eller oksekalver inn i avlen; det er moro, og det er jo stas å se våre dyr i oksekatalogen eller som embryokviger, sier Hanna Elisabeth. Hun forteller at i dag har de en del GS-testede dyr, men har planlagt å teste samtlige. – Det er spennende med alle de nye teknologiene og verktøyene som har blitt tilgjengelig i avlsarbeidet de siste årene, fortsetter hun.

80020 Alita har per i dag embryo tilgjengelige i Trøndelag og på Jæren. Disse embryoene har 11922 Fanebust og 11917 Neteland som far – med andre ord er det topp genetikk på både morssiden og farssiden. I tillegg har hun også blitt filmet, og er presentert på Genos Youtube-kanal.