Avl

De fem første kalvene etter ­embryoinnlegg har nå blitt født

I juni 2018 ble det åpnet for innlegg av NRF-embryo. Veterinær Marie Rathe i Trøndelag var først ut og interessen for embryoinnlegg i hennes område har vist seg å være stor.

Hanna Storlien

hanna.storlien@geno.no

Avlsforsker i geno

I dag har Marie Rathe lagt inn rundt 70 embryo, og hittil er det født fem avkom etter embryoinnleggene hennes. Disse fem skal vi få hilse på her.

Første avkom etter NRF-embryoinnlegg er nå genotypet og det blir spennende å se om han kan bli en fremtidig eliteokse i Geno!

Foto: Privat

Ingunn Dretvik og Øyvind Falstad fra gården Digre Østre i Trondheim var først ut og bestemte seg for å legge inn embryo på kviga «Winni Tordhol». Hun har -1 i avlsverdi (GS) og var en ypperlig kandidat for embryoinnlegg. Embryoet som ble lagt inn hadde 11943 Rissa som far, 80015 Anny som mor og 22037 VR Umbro som morfar, og resulterte i en velskapt, frisk og fin oksekalv! Kviga klarte seg helt selv og hadde en lett og fin kalving.

Basert på foreldremiddelet har denne karen en avlsverdi på 29, mens surrogat­-mor har en avlsverdi på 10.

Foto: Privat

Neste ut til å legge inn embryo var Christen Sjøvold. Han valgte ut kviga «Johnna» med en avls­verdi på 10. Embryoet som ble lagt inn hadde 11906 Dalsbygda som far, 80003 Agnes som mor og 11209 Korsen som morfar. Dette resulterte også i en frisk og fin oksekalv som ble født uten kalvingsvansker.

Ingebrigt Bjørseth var nestemann ut og valgte å legge inn embryo på tre kviger som resulterte i drektighet på alle tre! Den første kviga hadde 6 i avlsverdi og embryoet som ble lagt inn hadde 11899 Smihaugen som far, 80007 Aline som mor og 11743 Kvernenget som morfar. Innlegget resulterte i en frisk og fin kolla kvigekalv som ble født uten problemer.

Den neste kviga hadde 7 i avls­verdi og det ble lagt inn samme embryokombinasjon som hos Ingunn Dretvik og Øyvind Falstad, med 11943 Rissa som far, 80015 Anny som mor og 22037 VR Umbro som morfar. Kviga ­kalvet helt av seg selv og fikk en livlig kvigekalv.

Den tredje kviga det ble lagt inn NRF-embryo på hos Bjørseth hadde en avlsverdi på 3. Embryoet som ble lagt inn hadde 11902 Snerting som far, 80008 Andrine som mor og 11745 Skaarer som morfar. Dette resulterte i en oksekalv som ble født uten kalvingsvansker.

Dette var første kvigekalv etter embryo­innlegg. Foreldremiddelet tilsier at hun har en avlsverdi på 20, mens surrogat­-mor har en avlsverdi på 6. Det er hva man kan kalle rask avlsfremgang i besetningen!

Foto: Privat

Helsøster til kalven født på gården Digre Østre i Trondheim hos Ingunn Dretvik og Øyvind Falstad.

Foto: Privat

Ingebrigt Bjørseth fikk to kvigekalver og en oksekalv. Alle tre ble født uten prob­-lemer, friske og fine kalver!

Foto: Privat