Reportasje

Suksess med gårdsmeieri

I Østerrike trenger en ikke satse stort for å lykkes. 18 kyr og gårdsmeieri er nok både for familien og matvarekjeden som selger osten.

Erling Mysen

Frilansjournalist

er-mys@online.no

Schwoicherbaur i Wörgl har integret fjøs/bolig der fjøsdelen er restaurert/nybygd.

Elisabeth Resch sammen med foreldrene Hilda og Andrä.

Schwoicherbauer lager tre typer ost med spesielle krydder og en uten.

Rundfjøset sett innenfra. Høy og grovfor kommer automatisk ned på fôrbrettet i midten.

Vi er i Wörgl nær Tyskland i den mest fruktbare delen av Tyrol. Men samtidig også der jorda er dyrest og mest truet av nedbygging. Jordprisen er ca. 25 000 kr/dekar, og jordleie koster over 700 kr pr. dekar. Men midt i dette området og med byen rundt på flere kanter finner vi gården Schwoicherbauer. Her har familien hatt melkeproduksjon siden 1700-tallet. Men de siste 20 åra har det skjedd betydelige endringer. For eksempel er et nytt rundt fjøs bygd slik at naboer og besøkende kan se inn. Gården har også investert i et minimeieri der all melka foredles til camembertost.

180 dekar, 18 kyr og 18 kvadratmeter meieri

Det startet med en gårdsmeieritrend på 90-tallet etter EU-medlemskapet. – Også på Schwoicherbauer ble det bygd meieri, men min far Andrä satset på mykost da de fleste andre satset på harde osteslag, forteller Elisabeth. Hun skulle egentlig ikke bli bonde og satset på karriere i bank. Så vrei interessen seg mer mot mat. Først ble hun kokk, men så tok hun over gården og meierivirksomheten sammen med mannen Thomas. Det er også Thomas som har konstruert den spesielle kustallen.

Selger alt via matvarekjede

Noe av osten selges fra egen gårdsbutikk. Men ellers kjøper MPREIS, en spesiell matvarekjede i Tyrol alt gården kan produsere. – Vi får ca. 110 kr kiloen når vi selger til MPREIS. De tar 140 kroner ut til kunden, forteller ­Elisabeth. Med kun et håndtrykk gjorde faren Andrä en avtale med kjeden for snart 20 år siden. Ingenting skriftlig.

– Men det er slik det fungerer i Tyrol. Kjeden sa de skulle selge alt vi kunne lage til en bra pris. Det har de holdt, sier Elisabeth. I dag er camembertosten det som holder liv i gården sammen med overnattingsgjester og litt grønnsaker og frukt. Gården lager ost med fire typer smak pluss at de også merker osten med årstid.

– Osten blir annerledes om den lages med sommer eller vintermelk, forklarer Elisabeth.