Reportasje

Vil være med på utviklingen

Roger Paulsen har tatt steget fra Heatime til SenseTime og ser mange fordeler med den nye modellen.

Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Roger Paulsen har stor forventninger til Sensetime. Legg merke til øremerket (venstre øre) som erstatter transponder rundt halsen på dyret.

Foto: Kristin Mengshoel

Roger Paulsen driver storfekjøttproduksjon og livdyrsalg på Charolais i Nes i Akershus med en besetning på 35 til 40 mordyr. Han har i flere år hatt Heatime aktivitetsmåler, fordi han ønsker en høy seminandel (se reportasje i Buskap nummer 7 i 2016).

Forventer mere

Roger forteller at det bare er en måned siden han fikk installert SenseTime, og derfor er det litt for tidlig å uttale seg om erfaringene. Han var blant de tre første som fikk den nye modellen ­SenseTime installert og ønsker å være tidlig ute for å følge med på den ­teknologiske utviklingen.

- SenseTime er mer avansert enn ­Heatime. Fordi den blant annet varsler om sjuke dyr og kyr som skal kalve, får jeg nytte av anlegget hele året og ikke bare i insemineringssesongen, sier Roger. – Når dyra er på beite vil jeg få melding om det er ei ku som ikke eter.

Når kalving nærmer seg vil både ­aktivitetsnivå og drøvtygging gå ned og SenseTime varsle at nå er det på tide å følge med litt ekstra.

Slipper transponder

Med SenseTime kan bonden velge om registreringsenheten på dyret skal sitte i en transponder rundt halsen eller i et øremerke.

- Et øremerke er lettere og sliter heller ikke så mye på fanghekken. Etter det jeg har sett så langt virker det også som dyra trives bedre med øremerke enn transponder, sier Roger.

Han legger til at han har opplevd at kyr har klart å få av seg transponderen og det tror han knapt vil skje med øremerke. Øremerket vil sitte på dyret fram til det slaktes. Eneste ulempen Roger ser med øremerket er at batteriet ikke kan skiftes slik at brukstiden blir litt kortere.

Sikrere inseminasjons­tidspunkt

Roger inseminerer 80 prosent av kyr og kviger, og det skjer nesten ute­lukkende på grunnlag av aktivitets­måleren. Han tror SenseTime vil bli et enda bedre ­hjelpemiddel til å finne optimalt inseminasjonstidspunkt. Han synes også det er et framskritt at det ikke lenger er en boks i fjøset som må avleses, men at alt skjer på mobil og pc.

Sensetime

  • Videreutvikling av Heatime

  • Øremerke kan brukes som alternativ til transonder

  • Utviklet for mobil, nettbrett og pc (bare kontrollboks/antenne i fjøset) – krever internettforbindelse

  • Brunstobservasjon og tidspunkt for inseminering

  • Helsestatus

  • Varsler kalving

  • Drikketid

  • Etetid