Reportasje
Elmia Lantbruk

Innovasjonstorg, droner og smart arena

Sveriges største landbruksmesse Elmia Lantbruk i Jönkøping ble besøkt av 20 000 under tre dager i oktober. Arrangørene er gjennom ulike grep flinke til å vise glimt inn i framtidens jordbruk.

Erling Mysen

Frilansjournalist

er-mys@online.no

Husdyr er en viktig del av Elmia Lantbruk. I år var det 170 mjølkekyr på messa.

Risto mjølkeautomat ble vist på Elmia. I Sverige er det nå 16 gårder som selger mjølk rett fra gården gjennom tyske Risto automater. I Tyskland finnes 500 slike automater. Selve automaten koster ca 110 000 kr men med utstyr for pasteurisering nærmer prislappen seg 400 000 kr.

Elmia Lantbruk, Sveriges største landbruksmesse er stadig i utvikling. I år var både husdyr og plantedyrking samlet på samme messe. Samtidig hadde arrangørene gjort noen nye grep. I en egen «Smart arena» fantes innovative løsninger fra 14 ulike firma samlet på et område. Mye handlet om GPS løsninger. På et uteareal i tilknytting til messa finner vi «Drone Zone». Droner kan i dag telle beitedyr, sjekke villsvinskader eller oppdage sykdom på åker og eng før skaden skjer. På Elmia var det også et kunnskaps- og innovasjonstorg. Her konkurrerte landbruksstudenter om framtidsløsninger innenfor eksempelvis miljø. Og innovative gårdbrukere fortalte hvordan de gjør det på sin gård. På Elmia kunne du dessuten melde deg på guida ­teknikkvandringer under tema som «dyrk smart, bygg smart» eller «utnytt solenergi riktig». Ellers er Elmia ei messe der 170 mjølkekyr og totalt over 300 storfe deltar med ulike kåringer. Husdyrhallen er alltid populær å besøke.

Gjødselrobot og strenglegger toppnyheter

Svenskene delte i år ut ti Elmia Innovation Award gull og sølvmedaljer til produkter og løsninger som på ulike måter kan bidra til å løfte svensk landbruk framover. Lely Discovery 120 Collector skraperobot vant gullmedalje for sitt renhold i fjøset. Roboten fungerer både på spalter og fast gulv og har egen vanntank på 340 liter. Det vil si roboten først bløtgjør og vasker før den suger opp møkk i en beholder som tømmes i kjelleren når den er full. Så går den til ladestasjon for å fylle vann og lade batteri. Amazone fikk gull for sin easycheck der en kan spre kunstgjødsel over gummimatter, ta et bilde av mattene med mobilen og bruke en gratis app som gir råd om justering av gjødselsprederen. Amazone fikk også gull for WindControll, mens Kvernlands Vicon Georake Strenglegger fikk sølvmedalje. Georake har seksjonstyrt ­kontroll som gir fordeler på vendeteiger og uregelmessige skifter. Georake ­finner hele tiden optimal arbeidsbredde og retter ut grasstrengen.

Lely Discover 120 gjødsel collector var en av de store nyhetene på Elmia Lantbruk.