Avl

Bruk av REDX i Geno ­Avlsplan

Noen opplever at veterinær/semintekniker ikke har REDX-okse­alternativene som er foreslått på avlsplanen i dunken sin. Her får du et tips for hvordan du kan løse dette.

Hanna Storlien

Avlsforsker i Geno

hanna.storlien@geno.no

I ny versjon av Geno Avlsplan er det mulighet for å velge sædtype på kua. På kviga/kua kan man velge mellom ordinær sæd, kjønnsseparert sæd (REDX), SpermVital og embryo. Hvis du velger kjønnsseparert sæd på ei ku så vil det kun dukke opp okser som det er produsert REDX på. Under «Velg okser»-siden vises hvilke sædtyper som er produsert på de ulike oksene, og bruker kan velge hvem av disse han/hun vil bruke. Problemet i dag kan imidlertid være at veterinær/seminteknikeren ikke har REDX på alle oksene det er produsert på i dunken sin. Det vil da kunne dukke opp REDX oksealternativer som veterinær/semintekniker ikke har tilgjengelig. En god midlertidig løsning kan da være å ta kontakt med veterinær/semintekniker når man skal sette opp avlsplanen for å høre om hvilke okser han/hun har tilgjengelig med REDX. Den informasjonen kan videre brukes under punktet «Velg okser». Der kan man huke vekk de REDX-oksene som veterinær/semintekniker mangler og dermed vil ikke disse komme opp som okse­alternativ på de dyrene det er valgt at skal insemineres med kjønnsseparert sæd. Det samme prinsippet ­gjelder for SpermVital og også ordinær sæd.

På sikt er tanken å synkronisere avlsplanen med veterinærens/seminteknikerens dunk. Da dette er på plass vil det aldri være noe tema at veterinær/semintekniker ikke har noen av oksene du har foreslått. I tillegg ser vi for oss at det blir slik at veterinær/semintekniker selv går inn i avlsplanen ved ankomst for å finne oksealternativene.

Figur 1. Utklipp fra Velg okser-fanen

Figur 2. Skjermbilde kjønnsseparert sæd (KJS)

Ny versjon Geno avls­plan

Den nye versjonen av Geno avlsplan ble sluppet høsten 2018 med minimale funksjoner. Nye funksjonaliteter har blitt sluppet etter hvert som de har blitt utviklet. Mandag 16. september kl. 12 ble gammel versjon av Geno avlsplan bli skrudd av. Linken til den gamle versjonen vil nå føre direkte til den nye versjonen, og den gamle versjonen vil ikke eksistere mer.