Reportasje

Skråblikk på hverdagen

Instagramkonto som verktøy for å dele en fargerik hverdag som heltidsbonde.

Tekst og foto
Solveig Goplen

solveig.goplen@geno.no

Anne Gine Berg, deler hverdagen sin på Instagram kontoen evenstadgaard.

Anne Gine Berg er dama som poster innlegg på Instagram-kontoen evenstadgaard. Kontoen har nå ­nærmere 400 følgere, og siden Anne Gine opprettet kontoen våren 2019 har hun postet 66 ­innlegg. På det første innlegget skriver hun: «Nå er det snart 6 måneder siden vi startet opp med melkeproduksjon på gården, så nå er det på tide at dere får vite hvor melka kommer fra».

Humor, årstid og arbeidsglede

Innleggene har ofte snert av humor, årstid og arbeidsglede. Etter et tips fra en kollega har jeg selv fulgt kontoen ei stund og jeg er full av forventninger når jeg kjører inn på tunet på evenstadgaard i Stor-Elvdal.

Anne Gine er nettopp ferdig med morgenstellet og på vei over tunet. Hun sparker av seg skoa og ønsker velkommen til et fargerikt hjem. Her bor hun sammen med samboeren Hans Kristian Eggum og to katter Iben og Sanna. Rundt bordet står fargerike stoler som innbyr til samtale rundt bordet.

Et hjem og et fellesskap

Anne Gine forteller at de flyttet inn i hovedhuset i sommer. Midt i et lite kaos er Anne Gine opptatt av å skape et hjem. Planene er mange med maling, kjøkkenhage og gjerne badebasseng i hagen på ønskelista. Det unge paret planlegger ei framtid der hjertet er på Evenstad. Her er det rom for både arbeidsplassen og ferie­paradiset. I andre etasje er det mange gjesterom og paret drømmer om at Evenstad kan bli et samlingspunkt for venner og ­familie. For kort tid side fant de igjen grøt­bollen og sleiva til julenissen. Så i år blir det julegrøt til fjøsnissen på Evenstad lover Anne Gine.

Årshjulet

Anne Gine har mye og dele og mye på hjertet. Og det er drivkrafta bak kontoen på Instagram. Målet er minst ett innlegg i uka. Kontoen følger årstid, merkedager og det folk flest er opptatt av. Vi ler godt av innlegget som ble ­postet i forbindelse med halloween. Anne Gine gikk så inn for oppgaven at hun lå søvnløs utover natta. Hans Kristian var på jakt, og hun var helt alene på ­gården. Utkledningskista inneholder mange effekter, men at den skulle klare å skremme Anne Gine, nei det er til å le godt av. Ellers erkjenner Anne Gine at hun er litt mørkredd, med et gårdstun med mange hus og lite lys kan fantasien spille noen og enhver ett lite puss i novembernatta.

Anne Gine Berg har nær 400 følgere på sin instagramkonto evenstadgaard.

Ett år med mjølkeproduksjon

Anne Gine forteller om en tøff start. Hans Kristian jobbet fortsatt i forsvaret, og Anne Gine skulle ta hovedansvaret hjemme. Her stod hun i melkegrava og turde knapt å ta på et kujur. Kyrne opplevde det nok som kiling og sto slett ikke i ro. Det å lære seg atferd hos storfe er noe Anne Gine jobber med hver dag. Nå et år senere kjenner hun seg trygg og modig i møtet med de store dyra. Det unge paret tar HMS på alvor og jobber med å lage seg gode ­rutiner slik at arbeidsplassen blir trygg.

Stressmestring

Anne Gine og Hans Kristian er opptatt av å unngå unødig stress i det daglige. Anne Gine skaper trivsel rundt seg, setter farge på hverdagen, tenner opp på peisen og skaper et hjem. Og hva er vel bedre enn å slappe av på sofaen og se en film eller serie sammen. Det gir en god og rolig avslutning på en hektisk hverdag.

Hans Kristian er opptatt av å unngå det han kaller sjølpålagt stress. Det handler egentlig om indre uro for å ikke rekke arbeidsoppgaver. Da handler det ofte om å sette ting i system, lage realist­iske tidsplaner og jobbe mål­rettet. Det er viktig å unngå å bruke energi på å tenke på alt som skulle vært utført. Plan og sortering av oppgavene er ­nødvendig.

Anne Gine og Hans Kristian er opptatt av å unngå unødig stress i det daglige

Avlaste hverandre

Den unge gårdbrukeren har stor respekt for alle de bøndene som står i det hver eneste dag, kanskje uten familie som følger med på hva som skjer på gården. For Hans Kristian var det avgjørende at Anne Gine er med på laget slik at de kan skape en felles arbeidsplass. Et konkret mål er at de fleste arbeidsoppgaver skal de kunne avlaste hverandre med. Det anser de som nødvendig. Likevel ser de og for seg en ansvars­fordeling i framtida for å jobbe smartere.

Lange dager og tungt arbeid

Anne Gine forteller om at det er uvant «å stå i de altfor lange arbeidsdagene med mye tungt fysisk arbeid». Da hun ble bonde hadde hun erfaring med 8 timers arbeidsdag, men det nye yrket krevde noe helt annet. Hans ­Kristian med sin erfaring fra ­forsvaret var vant med å jobbe ­veldig mye i perioder og så ha fri. Dette er en forskjell som de må ta hensyn til i hverdagen. Det er ­viktig å prate sammen og ikke minst legge til rette for nød­vendig hvile, Det er nødvendig å finne påfyll, være en del av et produsentmiljø og brukerparet er så glad for gode naboer, gode ­kollegaer og godt produsentmiljø.