Reportasje

Evenstad gård

Evenstad gård ble skilt ut fra Evenstad skogskole i 1989.

I 1989 ble 550 dekar med jord og rektorboligen skilt ut på Evenstad skogskole i Stor-­Elvdal. Et ungt par fra Akershus kjøpte gården. Med seg på flyttelasset var sønnen på ett år, som i dag er gårdbruker på Evenstad sammen med samboeren Anne Gine. Kort tid etter overtakelse startet for­eldrene til Hans Kristian bygging av driftsbygninger, og i 1994 sto fjøset med 50 ligge­båser, melkegrav og plass til framfôring av okser ferdig. I 1998 døde far til Hans Kristian etter en tids sjukdom. Gården ble bort­forpaktet i mange år før mjølkeproduksjon ble avviklet i 2008. Hans Kristin var slett ikke klar for å bestemme seg i en alder av 18 år. Så gikk det nærmere 10 år, og den sovende kvota lå der som en mulighet. Anne Gine og Hans Kristian hadde bosatt seg i ­røkterboligen og jobbet henholdsvis med ­tømmermåling og i forsvaret. Det hastet med å ta en avgjørelse. Etter en veivalgs ­prosess og ØRT for å se på potensialet i gårdsdrifta bestemte paret seg for å gi mjølkeproduksjonen en sjanse. Fjøset var ­fortsatt intakt – det var bare å bestille service på mjølkemaskina og bytte møkktrekket. Verre var det å skaffe dyr. Nå ett år senere er fjøset fylt opp med dyr fra fjern og nær, og Anne Gine viser stolt fram 0001 Pia som nettopp har feiret ettårsdag, noe som for øvrig ligger på evenstadgaard.

Fjøset fra 1994 har absolutt en plass i framtida.

Og det unge paret lider ikke av beslutningsvegring. De har nettopp fått tilsagn fra Innovasjon Norge, og mjølkeroboten skal være på plass før jul i tillegg til at det blir nytt fjøskontor, utlastingsrampe og muligheter for uteliv for ungdyra. Ombygginga har et kostnadsoverslag på over 4 millioner, så det unge paret har bestemt seg for at mjølkeproduksjon er noe de kan trives med. Kvota er på 309 000 liter og 550 dekar eget areal som for øvrig ligger rett utfor tunet sikrer grunnlaget for melkeproduksjon på Evenstad.

Anne Gine Berg og Hans Kristian Eggum har ett år på baken med melkeproduksjon. Det å være to er utslagsgivende for videre satsing.