Q-bonden

Q-bonden

Redigert av Heidi Stenseng

Årets ansattgave 2019

Kavlifondet deler ut penger til gode formål, og i den forbind­else har ansatte vært med å nominere og stemme fram ­organisasjoner som fortjener å få støtte til utvikling og videre arbeid. I år fordeles ansattgavemidlene på åtte organisasjoner med svært ulike, men viktige fokusområder. Årets organisasjoner var Landsforeningen uventet barnedød som ble nominert av Lee Akerø (Oslo), =Kaffe, Norges Blindeforbunds Ungdom, Tiltak for kreftberørte i Gausdal, Kreftomsorg Rogaland, Gynkreftforeningen Bergen, Landsforeningen for Huntington sykdom og Medvandrerne. Landsforeningen uventet barnedød var organisasjonen som endte opp med flest stemmer i år. Representanter fra de ulike organisasjonene også i år invitert til fabrikkene på julelunsj og utdeling av gavesjekkene.

Utdeling av pris til medvandrerne og Kreftomsorgen Rogaland. Foto: Maren H. Sunde.

Utbygging på Q-meieriene Jæren

Utvidelsen av Q-meierienes anlegg på Klepp er i full gang og byggearbeidet går fort. Kjelleren på 900 kvadratmeter er allerede støpt, og hele 98 tonn med stål ble brukt i sålen. Planen er at den nye delen av meieriet skal tas i bruk i desember 2020.

Melkekvalitet på topp

Melkekvaliteten i 2019 har vært bra til tross for en sommer som både var våt og tørr. Fra september har det vært en jevn økning på både fett- og proteinprosent, likeens ser vi samme tendens i levert melkevolum. Sammenlignet med 2018 ligger tørrstoffinnholdet i melka noen enheter høyere i år. Fra januar 2020 øker betalingen for melkefett med ett øre og basis­prisen ned med to øre, så muligens vil det lønne seg å produsere melk med høyt tørrstoffinnhold framover og prøve å hente ut penger der det er mulig. Produsenter som har levert elitemelk ligger nå på ca. 97 prosent de siste månedene, noe som er gledelig å se. Det er tydelig at produsentene har gjort riktige tiltak og vurderinger for å oppnå dette. Andre årsaker kan også være at vi er inne i årstiden med lavere temperatur og færre miljøforandringer for dyrene. God råvare er viktig for et godt sluttprodukt.