Forskjellig
Dagbok fra Lindesnes

Våren nærmer seg, og vi må tenke fremover

Da nærmer våren seg med stormskritt, og det kribler i kroppen når sola skinner og temperaturen stiger. Hva er vel bedre enn en skikkelig vårdag?

Tekst og foto
Jannike Lea Nystøl

Melkeprodusent og ­butikkmedarbeider i FK

jannike.nystol_@hotmail.com

Kalven som stakk av er veldig glad for litt kos fra eldstemann.

Vinteren føles ikke lenger som den en gang var, med stabile og kjølige temperaturer. Nå er vi mer vant til variasjoner av flere slag. Denne vinteren, kan vi nok si med sikkerhet si her på Sørlandet, at har vært jevnt blaut. Vi er eksperter på å snakke om været, naturlig nok kanskje for oss bønder som det har så stor betydning for.

Det må være lov, også i voksen alder å drømme. Drømme om fint vær …. akkurat passe med regn, varme og sol. Gode avlinger, friske dyr og masse arbeidslyst. Det tror jeg vi får dette året, jeg velger å tro det!

Omstillingstider

Vi ser frem mot vår og beitetid. Gjeldku på beite sommeren 2019.

Landbruk er et mye omtalt tema om dagen. Både i mediene, med “kjøttskam”, veganere og i miljødebatten. Vi for vår del må i år redusere melkeleveransen fra 400 000 liter til rett under 300 000 liter. En leieavtale på kvote gikk ut, og gården vi leide av ble solgt. Kjøper måtte ha mest mulig for kvota, noe vi må respektere. Men vi ønsker ikke i egen næring å være med på dette vanvittige pris-jaget. Derfor er det ikke aktuelt å betale altfor mye for kvoter. Vi må nå tenke annerledes. Tenke på hvordan vi kan få inn pengene, og samtidig legge om litt i drifta.

Vårt valg har til nå falt på å ut­­rangere de kuene vi har “spart på” for å få fylt kvota. I tillegg har vi over en god tid nå inseminert noen kuer med Angus, for å få litt bedre betalt for kjøttet. Noe av dette har vi også valgt å selge ­privat og via Reko-ringene lokalt. En ny salgskanal for oss, som vi tror og håper vi bidra til økt bevissthet hos forbrukeren. Økt bevissthet om det å kjøpe norske råvarer. Jeg tror personlig ikke dette vil utkonkurrere store norske aktører som Nortura og Prior med flere. Jeg tror det vil øke interesse og kunnskap om hvor produktene kommer fra.

Ellers så er vi hele tiden på jakt etter det å tenke nytt, kanskje litt ekstra nå med tanke på kvoten vi mistet i år. Så for oss er det en spennende fremtid. Vi ser på det som en positiv utfordring!

Oksesteik fra gården, med norske poteter og grønnsaker.

Bevisstgjøring

Vi har alle et ansvar som bønder. Et ansvar for å hjelpe forbrukere til å være bevisste og skjønne hvor maten kommer fra. Vi må fortelle, åpne opp og forklare. Det tror jeg er viktig. Og ikke minst må vi selv ha respekt for næringa. Vi må bruke litt tid på å sette oss inn i hverandres sluttprodukter. Prøve så godt vi kan å velge bort kjedestyrte merker, og heller velge ­produkter produsert og pakket i Norge. Se på pakningen, sjekk at det ikke har vært innom en snar­visitt til Kina for pakking for eksempel. Vi blir stadig lurt, og det gjør jeg selv også. Man kan fort bli fristet til å velge en “billigere” variant på grunn av lommeboka, men da må vi spørre oss selv: bidrar jeg nå til norske arbeidsplasser, god dyrevelferd og fremmer jeg miljøet? Tror det også er en viktig bit oppi det ­økonomiske dilemmaet.

Kurumper i soloppgang. Maten er servert.

Våronn

Tilbake til våren. Vi gleder oss ­alltid stort til det. Det er deilig med grønne plener, krokuser som spretter og fuglekvitter. Og når det kommer, vet vi at mye vårjobbing står for tur. Det skal gjødsles, pløyes, gjerdes, slippes dyr og vaskes fjøs. Blant annet.

Vi føler nok at etter vi flyttet inn i nytt fjøs i midten av 2017, så har vi litt å ta igjen. Det er ganske altoppslukende å bygge fjøs. Og det må en del tid til å komme seg helt til rette i det nye bygget. Derfor håper vi denne våren at energien til bonden selv kommer helt på plass, og at vi får gjort det vi har lyst til å fullføre i år.

Jeg kan faktisk ikke si hvor mye jeg gleder meg til å ta frem høytrykksvaskeren og gå bananas! Det er sånn en deilig følelse når alt er nyvasket, selv om det ikke varer så lenge.

Og jeg har en mann som gleder seg stort til å få ryddet litt rundt jordekanter og ikke minst få pløyd litt jord. For her føler vi at etter­slepet er litt større enn hva vi liker.

Lykke til med våronn, nyt hvert ledige minutt! Og måtte dette bli et heidundrandes godt fôrår.