Tema: Fjøsbygg og i-mek

Dyrevelferd som motivasjon

Uteliv, robot og liggekomfort sammen med ny fôringslinje.

Tekst og foto
Solveig Goplen

solveig.goplen@geno.no

Evenstad gård i Stor-Elvdal kommune i Innlandet

  • Anne Gine Berg og Hans Kristian Eggum

  • 309 000 liter i kvote

  • 550 dekar jord

Aktuelle for å modernisere fjøset fra 1994

 

Det ombygde fjøset.

Buskap var på Evenstad rett før jul og i Buskap 8/2019 kan dere lese historien om de to unge, Anne Gine Berg og Hans Kristian Eggum, som nå tar opp igjen mjølkeproduksjon på Evenstad. Et skikkelig tøft løft med innkjøp av besetning og oppgradering av fjøset fra 1994 med 50 liggebåser, mjølkegrav og plass til fremfôring av okser. Nå moderniseres fjøset med påbygg av fôrsentral med plass til fullfôrmikser. Mjølkeroboten plasser i deler av den tidligere mjølkegrava og over tankrommet har det blitt plass til kontor og dusj/wc. Det bygges og ut med liggebåser til kviger og okser.

Inngangsparti langs langveggen.

Smittteslusa innvendig.

Tumleplass for kalver

Anne Gine Berg er storfornøyd med at roboten er på plass.

Anne Gine og Hans Kristian vil gjerne toppe produksjonen på sommertid. Derfor får alle fire kalvebingene med liggeplatting adgang til uteareal. Anne Gine vil at dyra skal kunne utfolde seg mest mulig naturlig og derfor er tumleplass for lekne kalver høyt på prioriteringslista. Dette er løst på en elegant måte med areal på utsiden. Det blir spennende å se hvordan arealet vil bli brukt. Vil kalvene prioritere å ligge ute i svale sommerkvelder? For oss som ønsker å følge med så følg Anne Gine sin instagramkonto evenstadgaard. Her vil godbiter fra prosjektet legges ut fortløpende…

Her kommer liggebåser for okser og kviger- påbygget måler 2,40mx30m

Ei flunkende ny fôringslinje med fullfôrblander.

Bred dør ut til utelivet

Om få dager slippes kyrne på beite. Her legges til rette for at en rett og slett kan møte flere i døra. Utenfor er underlaget trygt og godt.. Her er det lagt duk og kjørt på 30 cm sand. Beiteområdene blir på dyrket mark og rett utenfor fjøsdøra. I år får kyrne gå på 1. års eng. Den eldste enga som er andre års eng ligger lengre unna. På et areal som er 40 dekar vurderes det nå å teste ut rug/raigras på halvparten av arealet. I tillegg valgte de å sette inn ei ekstra dør som for øvrig er den gamle mjølkeromsdøra rett ved roboten i tilfelle det blir behov for det. Den store døra er plassert i tverrenden av bygget.

Tryllet fram plass til kontor

På loftet over mjølkerommet ble det mulig å bygge om til kontor og bad med panoramautsikt over kuflokken. Avdelinga fremstår som innbydende med moderne kontorfasiliteter. Her skal det opp ei stor whiteboardtavle og ei ­korktavle i tillegg. Anne Gine planlegger badekar, her handler det om det «lille ekstra» som kan i trivsel og humor i hverdagen.

Hans Kristian Eggum i kontorfløyen.

Avdeling for uteliv for kalvene, alle bingene har egen dør.

Liggekomfort for alle

Anne Gine gleder seg til å vise fram et fjøs der alle har en tett, tørr og mjuk liggeplass. Når fjøset blir ferdig til høsten vil alle okser og kviger ha liggebåser. Veggen er flyttet ut og ventilasjon og vinduer flyttet ut i den nye veggen. På tampen av prosjektet ble det også plass til ei ny smittesluse. Den totale prislappen på ombygging, ny robot og ny fôringslinje med fullfôrblander er 5 millioner kroner. Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge med 20 prosent. Fordelinga av kostnadene er ca. 2,5 millioner til bygg og ca 2,5 millioner til resten. Det påbygde arealet er på 200 kvadratmeter. Eksisterende møkklager er på 1 800 kubikk­meter og kjelleren i tilbygget er på 500.

Utgang til beite i tverrenden av bygget.

Påbygd areal.

Den nye utlastingsrampa.