Tema: Fjøsbygg og i-mek

Nyutviklet stolpe løser korrosjonsproblemet

Fjøssystemer har i samarbeid med Wopas utviklet en ­revolusjonerende stolpe som ikke trenger jording.

Tekst og foto
Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

I tillegg til at den ikke vil bli utsatt for rust og har svært høy styrke er PE-stolpen lagd av 100 prosent resirkulert materiale. Innfelt stolpe med «Fjøssystemer-fargen» som er slik den vil bli levert. Daglig leder i Fjøssystemer André Stenumgård har stor tro på at stolpen vil bli en suksess i fjøsbygg.

Det har i vinter vært mye oppmerksomhet om korrosjonsproblemer i relativt nye fjøs. Stål vil alltid kunne ruste, og når installasjon av jording ikke blir gjort forskriftsmessig vil problemene oppstå raskt. Fjøssystemer kom i kontakt med Hallingsplast og datterselskapet Wopas for tre år siden. Wopas hadde da utviklet en ny type stolpe til bruk i høyspentmaster. Fjøssystemer mente teknologien kunne anvendes til å utvikle en stolpe til bruk i landbruksbygg. Samarbeidet har resultert i Wopas-stolpen som allerede har vært testet i et nytt fjøsbygg på Vinstra i ett og et halvt år (se side 22).

Kan ikke ruste

Den 102 millimeter tjukke stolpen har en kjerne av tørket tre som er omsluttet av to lag med såkalt PE-plast (plast lagd av polyetylen). Bruk av PE-plast og trevirke gjør at det ikke trengs jording, men hva med styrken? Daglig leder i Fjøssystemer André Stenumgård forteller at de har testet styrken i maskin som utsatt stolpen for over 48 000 kontinuerlige bøyninger i et tidsrom på 89 timer uten at stolpen ble påvirket. Han er derfor ikke bekymret for styrken. Et annet spørsmål var om innfestingene i stolpen ville bevege seg, men erfaringene fra fjøset på Vinstra er at klemmene ikke har flyttet seg en millimeter og at det heller ikke har vært behov for å etterskru.

Overbevist om suksess

André Stenumgård er overbevist om at det de ­kaller en stolperevolusjon vil blir en suksess, og de vurderer også markedsføring utenfor lande­grensene. Prisen blir riktignok ca. 50 prosent høyere enn for stålstolper, men det skal spares inn på redusert behov for jording. Gevinsten er en stolpe som vil være helt fri for rustproblemer og som vil beholde styrken år etter år selv om den utsettes for store belastninger. Det vil også være en stolpe som vil tåle å stå i talle. Den kommer nå også med en fotplate slik at stolpen kan skrus fast i spaltegulv. Siden det er en viss bevegelighet i materialene vil den ikke være utsatt for materialtretthet på samme måten som stål blir.