Avl

NRF-okser topper USA-liste

NRF-okser gjør det meget bra på de siste avlsverdiberegningene offentliggjort av CDBC (The Council of Dairy Cattle Breeding) i USA. NRF okser tar både første, andre og fjerdeplass på listen for NMI (Net Merit Index – total avlsverdi).

Gary Rogers

Global Technical Advisor i Geno Global

gary.rogers@geno.no

Oversatt av
Rasmus Lang-Ree

NRF-oksen 11690 har høyest avlsverdi (NM$) av alle «røde» okser på siste avlsverdiberegning offentlioggjort av CDBC i USA. Foto: Jan Arve Kristiansen

NRF er plassert i gruppen Ayrshire og Røde melke­raser i rangeringene fra CDBC. Rangeringene omfatter både okser som har vært brukt i USA og ikke. Tallgrunnlaget er Interbull sine avls­verdier, der informasjon hentes fra alle ­medlems­land. NRF scorer eksepsjonelt bra på datterfruktbarhet (Daughter Pregnancy Rate).

11690 Roen best av alle

11690 Roen er helt på topp på listen for avlsverdi (NM$ – Net Merit). 11033 Reitan 2 er på andreplass og 11819 Onstad på fjerdeplass. NRF-okser inntar ­dermed tre av de fire øverste plassene på listen for best avls­verdi (NM$). De samme tre oksene er også de tre beste oksene for osteproduksjon ­(CM$ - Cheese Merit)

Eksepsjonelle for frukt­barhet

Det er NRF-okser på de 32 øverste plassene i rangeringen for fruktbarhet (Daughter Pregnancy Rate – drektighetsrate døtre). Ikke nok med det; på listen over de 100 beste oksene for fruktbarhet er 96 NRF-okser.

Bra for protein, fett og jur

De fire beste «røde» oksene for proteinproduksjon i USA er alle NRF. Av de ti beste er sju NRF-­okser. Fem av de beste 10 for fettproduksjon er også NRF-­okser. De norske oksene gjør det også veldig bra for jurhelse med de tre beste oksene for celletall.