Reportasje

Direktesalg av melk fra gård – ny trend

Automater for selvbetjent melkesalg har tatt av i Europa. Sverige finnes rundt 30 gårder som gjør dette. I Norge var Kilnes gård i Stjørdal først ute.

Erling Mysen

Frilansjournalist

Melka fra Kilnes gård i Stjørdal. Foto: Odd Magne Storflor

20 km øst for Stjørdal i Trøndelag på vei mot Sverige ligger Kilnes gård. Gården har melkeproduksjon med 320 000 liter i kvote.

— Vi startet med direktesalg av melk via automat i mars i 2018 etter ide fra Sverige. Vi var på studie­besøk til en gård ved Skøvde med automatsalg og bestemte raskt oss for å gjøre det samme, forteller Karoline Storflor på gården Kilnes.

Kjøpte mjølkeautomat fra Tjekkia

Hun og mannen Odd Magne kjøpte en mjølkeautomat fra Tsjekkia for ca. 100 000 kroner. I tillegg ble det investert 240 000 kroner i utstyr til pasteurisering. I dag selger de 1 600 -1 700 liter i måneden direkte fra gården, og det aller meste gjennom gårdens mjølkeautomat. Den er selvbetjent, står i eget rom/butikk som er åpnet hver dag fra kl. 10-20. Mest salg har de i ­helgene og salget har økt i disse koronatider. Det selv om gården ligger 20 km fra senteret Stjørdal.

20 kroner literen

Mjølka koster 20 kr literen og betales med bankkort. Du tapper selv på egne flasker eller du kan kjøpe flaske. Melka er helmelk med fettprosent på ca. 4,5.

– Vi tapper nå også melk i papp som skal selges i andre gårdbutikker fra Trondheim til Levanger pluss i Reko-ringen. Vi har fått flere henvendelser fra gårder med gårdsbutikk som vil selge vår melk, opplyser Karoline.

De har også fått mange henvendelser fra andre melkeprodusenter om automaten og direktesalg av melk. Dette tok av i høst når ­melkekvoter ble bestemt kuttet.

– Vi har nå laget en minnepenn med all info om oppstart og direktesalg som vi selger til andre ­melkeprodusenter, opplyser ­Karoline. Det finnes i dag også noen gårder i Norge med direktesalg av melk, og flere skal være ii ferd med å starte opp. Men foreløpig er trolig Kilnes eneste gård som gjør dette via en automat (se: www.kilnesgaard.no).

Døgnåpen automat for salg av melk og grønnsaker på gården Koeweidehof ved Brussel. Det er størst salg i helger. Kunden trykker på varen han skal ha og betaler med kort før boksen med melk eller grønnsaker åpnes. Jobben er å fylle varer før det går tomt.

Gårdsbutikken og melkeautomaten på Kilnes gård i Stjørdal har blitt populær: Foto: Lene Marie Prøven.

Har tatt av i Sverige

Mange gårder rundt byer I Sverige satser på direktesalg av melk i automater. Her melk fra Sörgården ved Skøvde. Foto: Sörgården.

I Sverige var Skålldals utenfor byen Kungälv nord for Gøteborg tidlig ute med direktesalg av melk fra en automat på gården. Nå har de solgt melk direkte i fem år. Gården drives økologisk og har 45 kyr. Rundt 30 prosent av mjølka selges direkte fra gården eller via tre matbutikker i nærheten. Direktesalg er et svært viktig bidrag for gårdens lønnsomhet. De selger mjølken for 12 SEK pr. liter i gårdsautomaten, mens de får ca. 5 SEK når de selger til meieriet Arla.

– Vi merker en liten økning i direktesalget fra gården nå i disse koronatider, forteller Håkan Larsson. Salgsautomaten de har på gården er sveitsisk og kostet ca. 75 000 kr i 2015. Tidligere solgte de melka i lokalbutikkene via automater. — Men nå tapper vi på en- og to-litere som så selges til butikken, forteller Håkan. De har også salg til en økologisk butikk i Gøteborg pluss flere restauranter.

Rundt 30 svenske gårder selger nå melk på denne måten. Ved Skøvde med drøyt 50 000 innbyggere midt i Sverige er det to gårder som satser. Den ene gården Sörgården drives økologisk og ligger kun fem km fra sentrum. De selger Sörgårdsmelk kun fra gårdens automat eller via Reko-ringen. Pris på melk i gårdsbutikken er 15 SEK for en liter og 30 kr for en liter yoghurt. Hightech fjøs og melkeautomat i Belgia

Direktesalg utenfor Brüssel

Det er nedover i Europa salg av melk fra melkeautomater virkelig har tatt av. Ved forstaden Merchtem ca. 15 km utenfor millionbyen Brussel ligger gården Koeweidehof. Ved innkjøringen til gården er det satt opp automat for direktesalg av melk, egg, poteter, frukt og grønnsaker. Automaten er åpen døgnet rundt og gården har i tillegg gårdsbutikk med enda bedre utvalg og produkter. Automaten er annerledes enn på Kildal der du tapper melka selv. Dette er en automat hvor du trykker på produktet du skal ha, betaler med kort eller mynt og ei luke med varen åpnes. I automaten betaler kundene 12 kr for en liter, mens to-litere blir rimeligere.