Forskjellig

Ta vare på inseminøren din i vinterkulda

Knut Ingolf Dragset

Veterinær/Leder Team Semin I Geno

Kalde og fuktige støvler er lite fristende å ta på seg. Monter ei varmerist slik at seminteknikere og veterinærer slipper å ta på seg fuktige og kalde støvler. Foto: Rasmus Lang-Ree.

Vinteren gjør at bakterier og virus overlever ekstra lenge utenfor vertsdyret. Kulde tar ikke livet av smittestoff, men virker konserverende. Både dyr og ­mennesker er utsatte. For dyrene i fjøset er god smitte­beskyttelse, med bruk av besetningens sko- og overtrekkstøy, ekstra viktig på denne tiden av året.

Tenk deg å skifte til kalde støvler flere ganger om dagen. Både seminteknikere og dyrleger må av og til gjøre det når de er ute på insemineringsrunde. Hullete våte støvler og fuktige kjeledresser hengende i en kald gang kan svekke immunforsvaret hos den mest vitale inseminør. Sykdom og smittespredning kan bli resultatet, også for mennesker.

Ta en kikk på utstyret som du tilbyr inseminøren din. Bytt ut slitte støvler. Hold kjeledresser og insemineringsfrakker rene og tørre. Kan for eksempel ei varmerist gjøre støvler behagelige å ta på seg, selv i en kald smittesluse? Geno har smittevernspakker til salgs i nettbutikken.

Unngå unødig virusspredning både hos dyr og mennesker. Det koster så lite å legge til rette for god smittebeskyttelse.