Reportasje

Ungdomsbedrift satser på leker for dyr

PVS (Produksjonsdyras Velferd og Stimuli) er startet av fem landbruksinteresserte jenter på Tomb vgs.

Rasmus Lang-Ree

Gjengen bak ungdomsbedriften PVS. Fra venstre: Mathilde Granli, Ingvild Romfog, Solrun Kopperud, Elvira Trøim og Marie Rantala. Foto: Privat

Solrun Kopperud, som er en av gründerne, forteller at de fem har klare ansvarsområder. Ingvild Romfog er markedsfører, Marie Rantala er produkt­ansvarlig, Elvira Trøim økonomiansvarlig, Julia Hals personalansvarlig og hun selv daglig leder.

– Vi er alle landbruksinteresserte, men kun jeg er fra gård. Alle har allikevel kommet med mye forskjellige erfaringer da flere har jobbet med dyr enten ved å være avløser eller drive med hest.

Trekule for aktivitet

– Trekula er testet på ungdyr og okser som fôres opp til slakt og dyra har vist stor interesse for den, sier Solrun Kopperud. Foto: Julie Hals

 

Produktet PVS har utviklet er en trekule som kan henges henger inn til produksjonsdyra i binge­skillet, slik at de kan lempe den over til hverandre.

– Denne har vi lagd for at dyra kan herje med den fremfor hverandre, sier Solrun. – Vi har erfart at dyra kan bli innpåslitne og påtrengende for både dyr og mennesker.

Hun forteller videre at tanken bak ideen kom fra erfaringene som er gjort med fendere, bildekk og tønner. Disse har fungert dårlig da dyra satte fast hode i ­bildekka, fendere sprakk og ­tønnene lett kan bli lagt i skrape­arealet der de kiler seg fast i skrapa. Gjengen bak PVS tenkte også på at dersom kula blir ­ødelagt burde den være lett ned­brytbar da deler kan komme i møkka. Derfor valgte de å kappe ut leka fra tre stokkene.

 

For mer informasjon on PVS se: https://www.yourvismawebsite.com/pvs-ub)