Fruktbarhet

Aktivitetsmåler ­ på setra

En Petter Smart-løsning gjør at nå kan SenseHub brukes på setra med strøm fra solcellepanel.

Rasmus Lang-Ree

Med seter-pakka kan SenseHub-anlegget tas med på setra til sommeren. Foto: OS ID.

Flere fornøyde SenseHub-brukere hadde lyst til å bruke systemet sitt også på setra om sommeren. Ettersom SenseHub i utgangspunktet ikke er tilpassa strøm fra solcellepanel, måtte OS ID utvikle Seter-SenseHub selv.

Hjernen bak

OS ID-medarbeider Jørgen ­Haugen, som både har IT-bakgrunn og sans for fiffige elektroløsninger, gikk inn for saken med liv og lyst. Ganske fort kom han fram til de ekstra komponentene som var nødvendige for å drifte SenseHub-systemet med vanlig 12-volts strømforsyning fra sol­celleanlegg.

Testing

Sammen med kollega Bernt Olav Langbekken satte Jørgen opp en testrigg på en lokal gård med rundt 20 dyr, som jo er et standard antall dyr på ei norsk seter. Blant annet ønsket duoen å sjekke hvor mye strøm SenseHub-løsningen trakk av batteriet, og ut fra det kunne de regne ut ladebehovet. Løsningen ble testa over flere uker, uten at man støtte borti spesielle hindringer.

Jørgen og Bernt Olav ble positivt overraska over hvor lite strøm anlegget trakk, og de noterte seg at SenseHub fungerte like raskt og responsivt på et mobilt 4G-bredbånd som på et vanlig “hjemmebredbånd”. Det oppsto heller ikke uventet nedetid eller andre komplikasjoner under testinga. Konklusjonen er derfor at med seter-pakka vil SenseHub fungere utmerket på setra. ­Seterpakka består av seks enkle ­komponenter og i tillegg må ­brukeren selv sørge for SIM-kort for mobilt bredbåndsabonnement.