Forskjellig

Mandalsbedrift verdensledende på gjødselslanger

Det begynte med tauverk i 1775, men nå har tilførsel- og slepeslanger til gjødselspredning gjort at landbruk er det største markedet for Mandals AS.

Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

En slepeslange må være svært slitesterk og værbestandig. Foto: Mandals AS

for slepeslanger var brannslanger som Mandals begynte å lage i 1922. De utviklet en unik rundvevstol til produksjon av slik slanger som gir en enorm slitestyrke sammenlignet med flatvev som sys sammen. Salgssjef Norden i Mandals AS, Kai Heddeland, forteller at produksjonsteknologien senere ble utviklet med gjennomekstrudert gummi. Det vil si at gummi under høy temperatur og under høyt trykk presses gjennom veven og gir en veldig sterk binding mellom gummi og vev.

Begynte med vanningsslanger

Første produktet til landbruket var slanger til vanningsformål, forteller Kai Heddeland.

– På åttitallet videreutviklet vi teknologien med termoplastiske polyuretanslanger (TPU) som er fire til fem ganger sterkere enn gummi, og da startet eventyret med landbruket for oss.

TPU-slanger har en enorm styrke og er værbestandige. Det kreves til en slange som skal slepes på bakken i år etter år. Samtidig er det en lett slange, og en slange som blir helt flat og tar lite plass når den ikke er under trykk.

Både rundvevstoler og slanger produseres i Mandal. Foto: Mandals AS

Alt produseres i Mandal

Salgssjef Norden i Mandals AS, Kai Heddeland, forteller selv om Mandals selger til bransjer som olje/gass, brann og gruvedrift så er det landbruk som nå er størst. Foto: Mandals AS

Siden 2018 har Mandals vært en del av Michelin-konsernet, men all produksjon av slanger samt rundvevstoler skjer i Mandal. 90 prosent av det som produseres eksporteres til 55 land, og årlig omsetning ligger på 250 millioner. Salgssjefen er sikker på kompetansen som er opparbeidet i Mandal vil gjør det uaktuelt å flytte produksjonen utenlands.

— Med produksjonen i Mandal har vi posisjonert oss med en kvalitet på flatrullingsslanger våre kunder vet å sette pris på.

Stor vekst i landbruksmarkedet

Etter den spede begynnelsen med vanningsslanger på sekstitallet har nå landbruk blitt det største markedet for Mandals. Kai Heddeland forteller om sterk vekst i salget av slangesprederanlegg både i Norge og internasjonalt. Mindre marktrykk, miljøfordeler og stor kapasitet gjør slik gjødselspredning stadig mer populær, og alt tyder på at Mandals-slangene vil ta sin del av det voksende markedet.