Fruktbarhet
Hormonsnadder for nysgjerrige

Østrogen

Hvorfor akkurat det ordet? Og hva slags funksjon har hormonet?

Anne Hege Hunskaar Tajet

Veterinær i Geno

I gresk mytologi kan vi treffe selve sjefsguden, Zevs og hans hustru, Hera som var ekteskapets skytsgudinne. Nymfen IO var prestinne for Hera, og Zevs falt pladask for henne. Da Hera avslørte dem en gang de var sammen, forsøkte Zevs å dekke over det hele ved å forvandle IO til ei hvit kvige! Men Hera lukta lunta og krevde kviga som gave fra Zevs, og så sendte hun en klegg etter den. På gresk heter kleggen Oistros. Og kviga? Den ble like urolig som ei brunstig kvige vanligvis er, og løp hvileløst over ­jorden! Slik ble oistros synonymt med brunst, eller østrus, og hormonet fikk navn fra samme historie.

Hvordan ser det ut?

Østrogen består av 4 karbon-ringer; tre er 6-ringer og en er 5-ring som har bundet til seg hydrogenatomer, OH-grupper og en metylgruppe.

Dette hormonet er vel forbeholdt hunkjønn?

Niks! Østrogen har betydning hos begge kjønn. Blant annet er det med å bestemme hvor høye menn skal bli! I balanse med testosteron, er ­østrogen viktig for sædproduksjon og kjønnsdrift.

Det produseres litt østrogen i testikler, men hos hankjønn dekkes 80 prosent av behovet ved å omdanne testosteron til østrogen i mange ulike vev.

Betydning bare for kjønnsmodning og brunstsyklus?

Nei, da! Østrogen har stor betydning for læring, hukommelse og humør. Det påvirker kjønnsorganer og urinveier, bekkenmuskler, hjerte og blodkar, bein, hud og hår og slimhinner og hjerne. Og det er en viktig antioksidant som beskytter nervecellene mot skade.

Hvor kommer det fra?

Østrogen har antakelig vært viktig fra tidenes morgen! Siden dette hormonet både finnes hos en del insekter og i alle virveldyr, antas det at hormonet har hatt sin plass fra tidlig i evolusjonshistorien.

Østrogen lages av kolesterol. Vi hører jo vanligvis om det skadelige kolesterolet, men det har viktige oppgaver i kroppen, og en av dem er å være utgangspunkt for dannelse av hormoner. Produksjonsapparatet sitter i eggblærene (folliklene) på eggstokkene, men det produseres faktisk litt østrogen i binyrene, i fettvevet og i hjernen også.

Hva er synlige østrogeneffekter i kuas brunstsyklus?

Hormonet er ansvarlig for både sliming og hoven vulva og for den typiske brunstatferden. Veterinærer og inseminører som «ser med ­fingrene» når de ­inseminerer, kan kjenne østrogeneffekten på livmoren som i brunsten er stram og blodfylt og klar for å ta imot et embryo.

Hvordan kan østrogen gi sliming i den ende enden av kua og brunstatferd i den andre?

Hormoner gir effekt ved å binde seg til reseptorer i kroppens celler. Avhengig av hvor i cellen reseptoren sitter, trigges ulike kjemiske signalsystemer. Hvis ­østrogenet fester seg til reseptorer på celle­overflaten, kan en lynrask effekt være en lokal flodbølge av kalsium. Responsen på det er avhengig av type celle. Spesialceller i livmorhalsen som ­danner slim, påvirkes på denne måten. En annen respons kan være å initiere hormonfrigjøring, som i hypofysen i hjernen.

Setter østrogenet seg fast på reseptorer inni cellen, kan østrogen+reseptor bevege seg inn i celle­kjernen, feste seg til spesielle steder på DNA og aktivere gener slik at cellen begynner å produsere proteiner.

Brunstatferd oppstår ved blanding av reseptor­bindinger og påvirkning av flere kjemiske systemer.

Hvordan kan østrogen gi sliming i den ene enden av kua….

…og brunstatferd i den andre? Foto: Kari Lise Breivik.

Funfacts

Tegning: Sunniva Anette Hunskaar Tajet

Visste du at østrogen gjør at brunstslim på sitt aller mest trådtrekkende danner vakre krystaller? Krystallene kan likne palmegreiner og bregner.

Visste du at hunfrosken ­venter med brunst til hun hører vakker hanfrosk-kvekking? Med flott ­froskesang stiger østrogennivåene, og klare egg kan befruktes.