Forskjellig
Minneord

Aksel sinding winsnes

Tidligere bestyrer på Hallsteingård oksestasjon Aksel Sinding Winsnes, gikk bort i februar nær 97 år gammel.

Harald Kleiva

Markedskonsulent i Geno

harald.kleiva@geno.no

Aksel Winsnes ble tildelt avlsstatuetten i 1991. Foto: Hans A. Hals

Aksel var på Hallsteingård fram til 1991, og var stolt NRF- og Geno-­ambassadør til sin siste dag. Han var som pensjonist 100 prosent opp­datert på alt vi driver med i Geno nå, og leste fra perm til perm hvert ­nummer av Buskap.

Aksel kom fra Stange og interessen for husdyr startet tidlig. Han tok eksamen på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole i Danmark, hvor han traff sin kone Hanne. Etter seks år som bestyrer på en farm i Brasil med 1 500 kjøttfe, dro han og familien til Trondheim, hvor han bodde livet ut.

Utenom å være en solid sjef på Hallsteingård, var han en aktiv og kreativ mann som bidro både på scene og i skispor på en utmerket måte. Han ble både korist og fiolinist etter han fylte 70. Solist på Erik Byes vise «Vår beste dag» da han var 92 år!

I Midt-Norge var Aksel blant melkekuprodusenter kjent som en frem­ragende informasjonsformidler innen husdyravl, og holdt møter om kyr, okser og avlsteorier i hele 30 år. Et symptomatisk utsagn fra en av dagens mest ivrige produsenter nå i 2021: «Det første navnet jeg tenker på når jeg hører om Geno og NRF, det er Aksel Winsnes!»

Les intervju med Aksel i Buskap nr. 6 i 2017. Gå inn på www.buskap.no og skriv Aksel Winsnes i søkefeltet.

One2Feed

Har lansert en løsning for automatisk fôring der det er høydeforskjell mellom fjøsene. På en svensk gård er One2Feeds automatiske og skinnegående fôrmikser installert med med en høydeforskjell på 2,5 meter mellom fjøsene og en stigning på 10 prosent. Topografien kan gjøre at det blir høydeforskjell mellom fjøsene, men dette er ikke til hinder for bruk av felles fôrmikser.