Helse
Hormonsnadder for nysgjerrige

Oxytocin

Ordas opprinnelse og forklaring kan iblant gi aha-opplevelser. Ordet oxytocin er i seg selv «helt gresk» for oss. Ikke så rart, faktisk, for det er nemlig gresk!

Anne Hege Hunskaar Tajet

Veterinær i Geno

anne.hege.hunskaar.tajet@geno.no

I Romerrikets storhetstid, kunne dannede romere snakke gresk. Kanskje det ga litt status? I alle fall bredte det om seg. At Det nye testamente ble skrevet ned på gresk, gjorde også at språket fikk stor innflytelse på andre europeiske språk, ikke minst innenfor medisin. Sett med greske øyne er ordet oxytocin selvforklarende. Det består av to ord, oxúx som betyr rask og tókos som betyr fødsel. Så ordet treffer midt i blinken i forhold til hormonets effekt under fødsel!

Hvordan ser det ut?

Kjemifaget deles inn i uorganisk og organisk kjemi. Nesten alle karbonforbindelser tilhører den organiske kjemien, og hormonene er absolutt blant dem. Faktisk har ett oxytocinmolekyl hele 43 karbonatomer! Mens østrogen og progesteron er steroidhormoner med ganske enkel kjemisk struktur, er oxytocin et såkalt nevropeptid med mer komplisert strukturformel. Det består av ni aminosyrer i en ringstruktur, bundet sammen med peptidbindinger, binding mellom en syregruppe CO(OH) og et amin H2N -> CO(NH).

Tegning: Sunniva Anette Hunskaar Tajet

Hvor kommer det fra?

Mens produksjonen av steroidhormoner styres fra hjernen og produseres andre steder i kroppen, er det hjernen selv som lager oxytocin. Et stort forløpermolekyl kodes av et gen og lages i nerveceller i hypothalamus. Mens det transporteres langs nerveutløperne, deles det i mindre biter, og til slutt skilles det ut som småbiter, oxytocin, i hypofysebaklappen. Hypothalamus og hypofysen har et stort ansvar for å holde kroppen i gang, og likevel er ikke hypofysen større en ert!

Tegning: Sunniva Anette Hunskaar Tajet

Hvordan fikser kroppen logistikken?

Oxytocin ligner litt på influensere som bruker en mengde plattformer for å påvirke. Dette hormonet påvirker nemlig kroppen både direkte som nervesignalstoff, indirekte i nervesystemet og i tillegg via blodbanene for å nå organer langt unna hjernen!

Blir vi glade av oxytocin?

Ja! Oxytocin er selve kjærlighetshormonet. Med det i sving, føler vi oss vel. Det er viktig i relasjonen mellom mor og avkom og gjør at folk og dyr blir sosiale og knytter seg til andre. Faktisk har oxytocin-nivået i kalven like etter fødsel, betydning for om den er sosial ved 15 måneders alder eller blir et dyr som trekker seg unna. Oxytocin gjør oss mer robuste mot stress, gjør at vi blir mer empatiske, at vi stoler på hverandre og gjør det lettere å lære og huske. En god klem gir høyere oxytocinnivå. Og for kuene virker en omgang med kløbørsten, en klapp fra røkteren eller noen kjærtegn fra ei annen ku på samme måte. Det fine er at når godfølelsen først slår inn, forsterkes den med positiv feedback på oxytocin-produksjonen i hjernen.

«Hadde kua til Ansel vært levende, hadde nok all omsorgen gitt den skyhøye oxytocinverdier!»

Foto: Anne Hege Hunskaar Tajet

Funfact

Du kan til nød få klappe meg. Men bare på grunn av oxytocin-effekten!

Oxytocin er et av
«urhormonene».
Selv blekksprut har sin
egen variant av det.

Visste du at oxytocin
reduserer ruseffekten
av alkohol og gjør deg
mer edru? Men en klem hjelper neppe på promillen …

 

Gir oxytocin alltid veer og nedgiving av melk?

Foto Kari Lise Breivik

Niks! Vi får ikke veer av å ha det bra. Utenom fødsel er det ingen merkbare sammentrekninger i livmora. Heldig vis, må jeg si, og kvinner som har født barn, vil nok være enige med meg.

Forklaringen ligger i antall oxytocin-reseptorer i ulike organ. Mot slutten av drektigheten øker antallet reseptorer i livmor og melkekjertler. Sammentrekningene i disse vevene stimuleres av oxytocin, men holdes i sjakk av progesteron helt fram til fødsel. Først da får oxytocin fritt spillerom, og veene starter. Når fosteret kommer inn i fødselskanalen, gasser hjernen på med mer oxytocin. Det er noe av årsaken til at veene blir så kraftige at fosteret kommer ut. Når fødselen er over, blir antallet reseptorer i livmoren redusert igjen, og sammentrekningene blir ikke merkbare når vi får en klem eller har det hyggelig med venner.

Og om du lurte – hankjønn har det også bedre og mer sosialt med litt oxytocin i kroppen.

Hvorfor blir det av og til melkelekkasje under inseminasjon?

Foto Kari Lise Breivik

Det skjer fordi det er reseptorer for oxytocin i skjede og livmor selv om de er færre enn rundt fødsel. Når kroppen merker at det skjer noe nedi der, sendes nerveimpulser til hjernen som svarer med en oxytocinbølge. Den er ment for å gi små sammentrekninger i livmoren slik at sædcellene får litt hjelp i sitt livs svømmekonkurranse. Men selvfølgelig påvirker oxytocinbølgen melkekjertlene også når den først sendes ut i kroppen med blodet, og vipps er det en dam av melk på gulvet under inseminasjon, særlig fra lettmelka kyr.