Helse
Hormonsnadder for nysgjerrige

Testosteron

Fargesprakende hannfugler, muskuløse okser eller maskuline menn – ingen tvil om at hanner tiltrekker seg og konkurrerer om hunnenes oppmerksomhet! Et kort blikk på ukebladforsidene i butikkhylla viser at testosteron og grunnleggende instinkt på ingen måte er utdatert.

Anne Hege Hunskaar Tajet

Veterinær i Geno

anne.hege.hunskaar.tajet@geno.no

Tetthet i eng og høstetidsprognoser er viktige vurderinger for å få grovfôr av god kvalitet.

Gårdbrukere visste allerede for 3 000 år siden at kastrerte dyr oppførte seg annerledes enn hanndyr, men hva var det egentlig i testiklene som gjorde denne forskjellen? Ernst Laqueur i Nederland og Adolf Butenand i Tyskland knivet om å finne det ut, og i 1935 klarte de det, begge to.

Hvorfor akkurat det ordet?

Styrke og manndomskraft – et historisk viktig maktsymbol.

Ernst Laqueur vant på målstreken, og han og kollegene fikk æren av å gi hormonet navn, så selve ordet er ikke så gammelt. Likevel er det brukt i gamle språk, både latin og gresk. Testo- er selvfølgelig en bit av ordet testikkel. Testiculus betyr på latin «vitne», og vi kan finne det igjen for eksempel i ordet testament og i det engelske «testimony». En kan jo lure på hvorfor akkurat dette ordet er satt på testikler. Kanskje er det styrken og manndomskraften som historisk viktig maktsymbol som er årsaken? For det er liten tvil om at testikler «vitner om» manndom! Ster- betegner et steroidhormon og betyr fast eller sterk, og -on er en kjemisk betegnelse på et keton.

 

 

Hvor kommer det fra?

Med kroppens «klipp og lim» - verktøy lages testosteron av kolesterol.

Tegning: Sunniva Anette Hunskaar Tajet.

Kroppens «klipp og lim»-verktøy lager steroidhormoner av kolesterol. Noe kolesterol følger med maten vi spiser, og noe lager kroppen selv. Vi har veldig lett for å tenke på risiko for hjertesykdom med en gang vi hører ordet, men kolesterol har faktisk viktige funksjoner i kroppen. Det flyter ikke hovedsakelig rundt i blodet, men er en uunnværlig del av alle celler for å holde membranene passe stive. I tillegg brukes det altså som utgangspunkt for å lage kjønnshormoner. Kjenner du igjen steroid-hormon-delen når du ser på strukturformelen?

Det er spesialiserte celler i testiklene som tar hovedjobben med å lage testosteron.

Hvordan ser det ut?

Med kroppens «klipp og lim» - verktøy lages testosteron av kolesterol.

Tegning: Sunniva Anette Hunskaar Tajet.

Testosteron er et steroidhormon, nesten helt likt progesteron, bare se! Likevel gir altså testoste-ron dyp røst og store muskler mens progesteron gir god søvn og stabile forhold for foster. Det er nesten ikke til å begripe at forskjellen bare skyldes den bitte lille OH-gruppa!

 

 

Hvordan virker det?

Hormonet binder seg til reseptorer inni cellene i ulike vev og transporteres inn i cellekjernen. Aller flest reseptorer er det i testiklene. Typiske hanndyrtrekk kommer bare når det er nok testosteron til å «slå på» genene som koder for akkurat det.

Hjernens hypofysehormoner er med på å regulere testosteronnivå og modning av sædceller – akkurat de samme hormonene som styrer syklus hos hunndyr! Ved høy testosteronkonsentrasjon i blodet, bremses aktiviteten i hypofysen, og produksjonen dempes. Dette kaller vi «negativ feedback». Negativ feedback får vi også når testosteron eller lignende stoffer tilføres kroppen som «anabole steroider». Det kan nok gi større muskler, men kroppens egen produksjon av testosteron går ned.

Betydning bare for hanndyr?

Testosteron gir større konkurranseinstinkt!

Foto: Hans Storlien

Niks! Både kvinner og hunndyr av alle slag trenger testosteron i små mengder. Testosteron har nærmest en vaktmesterjobb for kjønnsorganer og samarbeider med østrogen om å sørge for vedlikehold og reparasjon. Litt testosteron trengs også for et sterkt skjelett, for humør og utholdenhet, selvtillit, kjønnsdrift og ikke minst konkurranseinstinkt!

Lurer du på hvor testosteronet produseres når det ikke finnes testikler, er det ikke så overraskende, i eggstokkene og litt i binyrene. Men nivåene hos hunkjønn er bare 5–10 prosent av nivåene hos hannkjønn.

Påvirker testosteron kjøttkvaliteten?

Bedre kjøtt av kastrat enn av okse.

Foto: Trine Sandberg/trinesmatblogg.no.

Testosteron gjør at oksen både får sterkere og større muskler og raskere tilvekst enn kastraten som ikke er så påvirket av dette hormonet. Den største tilveksten har oksen rundt kjønnsmodning. Men det er ikke bare gram per dag som er viktig. Kokker og kjøttelskere vet å verdsette en mør biff, og der kommer oksen til kort. Fettavleiringen starter nemlig tidligere i forhold til vekt hos kastrat enn hos okse og gir mer smakelig kjøtt. I tillegg ser det ut til at en muskel som ikke er fullt så sterk, blir til mørere kjøtt. Det blir faktisk dobbelt så mye biffkjøtt av en kastrat som av en like tung okse.

Funfacts

Mye tyder på at testosteron har betydning for romfølelse og retningssans. Ofte har menn bedre orienteringsevne enn kvinner, selv om det finnes hederlige unntak!

Testosteron brytes raskt ned, og i løpet av dagen har kroppen «byttet» ut dette hormonet 200 ganger!

Er høyt testosteronnivå nødvendig for god sædkvalitet?

I testiklene er testosteronkonsentrasjonen høy.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Det skulle en tro, men det er så mye testosteron i testiklene, at konsentrasjonen i blodet ikke ser ut til å ha noen betydning for sædkvaliteten. En voksen okse har likevel mye høyere konsentrasjon av testosteron i blodet enn en ung jypling. Ute i villmarka har nok akkurat det stor betydning for hvem som vinner kampen om kuflokken. Den som har vågemot og viser styrke, har stor kjønnsdrift og sterkt konkurranseinstinkt, tar kontrollen. Okser som «har vært ute ei vinternatt før» har både alder og testosteronnivå på sin side, og kan antakelig bidra med gener som er gunstige for overlevelse. Men for deg som ønsker rask avlsframgang for NRF, er det en stor fordel at vi ikke behøver å vente til oksenes testosteronnivå er på topp før vi kan tappe sæd av god kvalitet!