Norge fortsatt i tet på lavt antibiotikaforbruk til husdyr

Den siste rapporten fra European Medicines Agency bekrefter Norges tetposisjon i lavt antibiotikaforbruk.

Den niende ESVAC-rapporten inneholder statistikk for bruk av antibiotika til dyr i 31 europeiske land. Hvis vi ser på forbruk til matproduserende dyr inkludert hest korrigert for biomasse (PFU - population correction unit) kommer Norge best ut av alle land, med kun 3,1 mg/PFU. Men bak dette tallet er fiskeoppdrett inkludert i beregningen av PFU. Dette gjør at vi kommer litt vel gunstig ut. men selv om vi tar bort PFU-bidraget fra oppdrettsfisk er det bare Island som passerer oss. Vi kan derfor fortsatt bruke rekordlavt antibiotikabruk i husdyrnæringen som et godt argument for norsk mat - og med solid dokumentasjon for påstanden.

Les hele rapporten her

Siste nytt

Avlsverdisikkerhet og avlsframgang

Bilde …

Sammenligning avkomsgranskning og genomisk seleksjon.

Utprøving av biokull tilsatt i melk til kalv

Bilde …

Ni besetninger med ulike fôringsopplegg har vært med i prosjektet som har vart i fire måneder. Totalt ca. 150 kalver vært med i utprøvinga.

Oversikt over mineral/vitamin-bolus til storfe

Bilde …

I 2018 publiserte Buskap ein artikkel om «Bolus som tilskudd av mineraler og vitaminer» og her er ei oppdatering av den oversikten. I tillegg har underteikna laga ei oversikt over teikn på mineral og vitaminmangel hjå storfe, sjå tabell 1.

Beiteperioden en nøkkelfaktor i kvigeoppdrettet

Bilde …

Her kommer uansett noen betraktninger og påminnelser om gjøremål før og i beiteperioden.

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?