Fakta om soya i fôret til drøvtyggere

68 prosent av proteinet til drøvtyggere kommer fra grovfôret og 6 prosent fra soya.

Etter oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet har FK Fôrutvikling og Tine gjort anslag for proteinforsyningen til drøvtyggere. Bakgrunnen var spørsmål fra stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (A) til Landbruks og matminister Olaug V. Bollestad. Mens importert soya utgjør 6 prosent kommer 5 prosent fra raps. Norsk fôrkorn og grovfôr utgjør til sammen 85 prosent av proteinet til drøvtyggere. For melkekyr utgjør proteinet i grovfôret 63 prosent.

Siste nytt

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?

Halvor og kuene – en perfekt match

Bilde …

Halvor Gauteplass innrømmer han er ku-nerd og at avdrått er viktig. I 2024 oppnådde han 13 528 kg EKM i besetningen på 31 årskyr med grovfôr dyrket høyt til fjells.

Gode gener frå Snåsa

Bilde …

I 2024 henta Geno heile 10 kalvar til Øyer. Desse er oppdretta av 8 ulike produsentar på Snåsa.

Hvilke soppsjukdommer finner vi i engvekster i Norge?

Bilde …

Endrede nedbørsmengder kombinert med høyere sommertemperaturer påvirker forekomsten av soppsjukdommer.

Finn mål som motivere og trigger i fasen du er i

Bilde …

Endret strategi i økologisk grovfôrdyrkinga har gitt mer melk.