Mye å hente på avl for lave metanutslipp

Registrering av metan i avlsarbeidet dreier seg ikke bare om å selektere for dyr med lave metangassutslipp. 

Geno har nå installert de to første metanmålerne. En på Mære Landbruksskole og på Senter for Husdyrforsøk på NMBU/Ås. Jordbruket står for ca. 8,5 prosent av klimautslippene i Norge (SSB) og av dette bidrar drøvtyggerne med ca. 50 prosent. Målet med prosjektet er å måle metangassutslipp på individnivå i et utvalg av besetninger, samle annen fenotypeinformasjon på de samme dyrene og genotype alle dyr med disse nye fenotypene.

I de fleste tilfeller er det økonomisk lønnsomt å være klimasmart. Dersom vi gjennom å redusere utslippet av metan fra fordøyelsen samtidig reduserer tapet av energi fra fôret, betyr det at vi forbedrer fôrutnyttelsen. Fôr er den største variable kostnaden i mjølkeproduksjonen. Hvis vi i et tenkt tilfelle klarer å øke fôreffektiviteten med én prosentenhet på NRF melkekyr, betyr dette en samlet redusert kostnad for mjølkeprodusentene i Norge på rundt 30 millioner pr. år. 

Les artikkel i Buskap 2/2019

Også internasjonalt er det stor interesse og forskning på seleksjon for lave metangassutslipp. BSAS (British Society for Animal Science) omtaler registreringer på Aberdeen Angus i Australia som viser et potensial for reduserte metangassutslipp på 19 – 24 prosent. Metanutslippene pr. kg tørrstoff var ikke korrelert hverken til tørrstoff opptak eller levendevekt. Dyr som eter det samme kan ha svært forskjellige metanutslipp – fra 14,6 – 57,1 liter/kg tørrstoff). 

Les artikkelen fra www.bsas.uk  

Siste nytt

Ta vare på grassurfôret – med ensileringsmiddel

Bilde …

Resultater fra melkekuforsøkene i prosjektet med kortnavn «Engprot» har vist at bruk av maursyrebasert ensileringsmiddel øker produksjon av melkeprotein og kan redusere nitrogenutslipp fra norske melkekyr sammenlignet med å ikke bruke ensileringsmiddel

Godt grovfôr er mulig også lengst mot nord

Bilde …

Verdens nordligste grovfôrkamp som ble arrangert sesongen 2024 viser at det mulig å få til både høge avlinger og god kvalitet i nord.

Har det vorte enklare å bygge nye fjøs til mellom 20 og 30 kyr?

Bilde …

I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?

Fersk fjellbonde planlegger nytt fjøs

Bilde …

Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.

Med kurs mot eliten

Bilde …

For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Vi har fulgt 12391 Laupen fra kalv til eliteokse, og nå er det Laupen-avkom i kyr over hele landet. Det hadde ikke vært mulig uten sædruta!