Metansensor i båsfjøs på Vestlandet

En av målsettingene til MetanHUB er å teste doseringsløsninger for ulike metanreduserende fôrvarer, og å dokumentere hvilke reduksjonseffekter som kan oppnås under norske forhold.
I Sverige får bønder som har lua lenger på beite enn loven krever mer betalt for melka.
Arla i Sverige har et konsept de kaller sommermelk som betyr at bøndene som blir med på ordningen får 7,2 øre mer for melka i perioden mai til august mot å ha dyra ute på beite 25 prosent lenger enn loven krever. I 2018 valgte tre av fire konvensjonelle melkebønder å bli med. I flkge Arla ble ordningen en kommersiell suksess med økte markedsandeler og en stryrking av forbrukerens tiltro til dyreomsorgen i melkeproduksjonen. Melka blir ikke separert fra annen melk fordi det ville innebære enorme kostnader. I Sverige er kravet til beitetid geografisk differensiert og det har gjort det vanskeligere for melkebønder i sørlige deler av Sverige å tilfredsstille kravet om 25 prosent lengre beitetid fordi den lovpålagte beitetiden allerede er lang.
Les mer om ordningen på Arlas hjemmeside
En av målsettingene til MetanHUB er å teste doseringsløsninger for ulike metanreduserende fôrvarer, og å dokumentere hvilke reduksjonseffekter som kan oppnås under norske forhold.
Resultater fra melkekuforsøkene i prosjektet med kortnavn «Engprot» har vist at bruk av maursyrebasert ensileringsmiddel øker produksjon av melkeprotein og kan redusere nitrogenutslipp fra norske melkekyr sammenlignet med å ikke bruke ensileringsmiddel
Verdens nordligste grovfôrkamp som ble arrangert sesongen 2024 viser at det mulig å få til både høge avlinger og god kvalitet i nord.
I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?
Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.