Metansensor i båsfjøs på Vestlandet

En av målsettingene til MetanHUB er å teste doseringsløsninger for ulike metanreduserende fôrvarer, og å dokumentere hvilke reduksjonseffekter som kan oppnås under norske forhold.
Håvard Melbo Tajet skriver om genetiske trender hos NRF i Buskap nr. 3.
Håvard Melbo Tajet, som er avdelingssjef for FoU og implementering i Geno, at framgangen i indekspoeng har akselerert. Etter 2011 har framgangen fordoblet seg, og Tajet forventer at akselerasjonen vil fortsette.
Framgangen siden 2000 har vært størst for mjølk, men fra begynnelsen av 2015 er den størst for jureksteriør. De siste fire årene har framgangen i indeksproeng for fruktbarhet og jurhelse (spesielt mastitt) vært omtrent like stor som for mjølk. Siden dette er egenskaper som har stor sammenheng med utrangeringsregistreringene i Kukontrollen, mener Tajet det er grunn til å være optimist med hensyn til utviklingen i holdbarhet for NRF-kua.
En av målsettingene til MetanHUB er å teste doseringsløsninger for ulike metanreduserende fôrvarer, og å dokumentere hvilke reduksjonseffekter som kan oppnås under norske forhold.
Resultater fra melkekuforsøkene i prosjektet med kortnavn «Engprot» har vist at bruk av maursyrebasert ensileringsmiddel øker produksjon av melkeprotein og kan redusere nitrogenutslipp fra norske melkekyr sammenlignet med å ikke bruke ensileringsmiddel
Verdens nordligste grovfôrkamp som ble arrangert sesongen 2024 viser at det mulig å få til både høge avlinger og god kvalitet i nord.
I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?
Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.