Økt salg, men mindre produksjon av øko-mjølk

Omsetningen av økologisk mat økte i 2018, mens produksjonen av melk og storfekjøtt ble redusert. Fortsatt blir bare 58 prosent av produsert øko-melk solgt som økologisk.

InnholdRapporten fra Landbruksdirektoratet forteller at i dagligvarehandelen økte omsetningen av økologiske melkeprodukter med 11,2 prosent i 2018. Det er også tilsvarende økning i omsetningen av økologisk kjøtt (alle slag), men omsetningen utgjør bare 109 millioner mot 402 for meieriproduktene. Produksjonen av øko-melk gikk ned med 0,2 prosent, og dermed fortsatt trenden fra de senere årene. Tine står for 56 prosent av omsetningen av økologisk melk. Rørosmeieriet er nest største aktør og tar 44 prosent av den økologiske melken Tine videreselger.

Les hele rapporten fra Landbruksdirektoratet 

Siste nytt

Metansensor i båsfjøs på Vestlandet

Bilde …

En av målsettingene til MetanHUB er å teste doseringsløsninger for ulike metanreduserende fôrvarer, og å dokumentere hvilke reduksjonseffekter som kan oppnås under norske forhold.

Ta vare på grassurfôret – med ensileringsmiddel

Bilde …

Resultater fra melkekuforsøkene i prosjektet med kortnavn «Engprot» har vist at bruk av maursyrebasert ensileringsmiddel øker produksjon av melkeprotein og kan redusere nitrogenutslipp fra norske melkekyr sammenlignet med å ikke bruke ensileringsmiddel

Godt grovfôr er mulig også lengst mot nord

Bilde …

Verdens nordligste grovfôrkamp som ble arrangert sesongen 2024 viser at det mulig å få til både høge avlinger og god kvalitet i nord.

Har det vorte enklare å bygge nye fjøs til mellom 20 og 30 kyr?

Bilde …

I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?

Fersk fjellbonde planlegger nytt fjøs

Bilde …

Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.