Norge støttet EAT-lansering da WHO trakk seg

WHO (Verdens helseorganisasjon) trakk støtten til lansering av EAT Lancetrapporten blant annet grunnet bekymring for helseffekter av kostholdsrådene.

Da EAT Lancetrapporten ble lansert i Geneve i Sveits i mars var det det meningen at arrangementet skulle støttes av Verdens helseorganisasjon (WHO). I følge Feedstuffs trakk imidlertid WHO støtten etter press fra Italias ambassadør som uttrykte bekymring for konsekvensene av den plantebaserte dietten som blir anbefalt i rapporten. Lanseringen gikk som planlagt og British Medical Journal har opplyst at arrangementet ble støtten av den norske regjeringen. Den norske regjeringen delte tydeligvis ikke WHOs bekymringer for helseeffekter av en plantebasert diett og frykten for overgang til en slik diett vil bety tap av millioner av arbeidsplasser knyttet til husdyrbruk og matindustri. 

Også for Norge vil gjennomføring av EAT Lancetrapportens anbefalinger få dramatiske konsekvenser. Laila Aass, forsker ved NMBU, har beregnet effekten den anbefalte dietten med bare 14 gram rødt kjøtt om dagen vil ha for Norge (Buskap nr. 2/2019). På IDF-dagen i Oslo presenterte hun foreløpige resultater som viste at melkekutallet ville blitt redusert til 74 000 og ammekutallet til null. Videre ville kornarealet bli redusert med ca. 450 000 dekar og over 3 millioner dekar gras­areal gå ut av produksjon. 

buskap.no har bedt om en kommentar fra Regjeringen til at den valgte å støtte lanseringen til tross for at WHO trakk seg, men har ennå ikke fått dette.

Les oppslaget i Feedstuffs

Se hva British Medical Journal skrev om saken

Siste nytt

Ta vare på grassurfôret – med ensileringsmiddel

Bilde …

Resultater fra melkekuforsøkene i prosjektet med kortnavn «Engprot» har vist at bruk av maursyrebasert ensileringsmiddel øker produksjon av melkeprotein og kan redusere nitrogenutslipp fra norske melkekyr sammenlignet med å ikke bruke ensileringsmiddel

Godt grovfôr er mulig også lengst mot nord

Bilde …

Verdens nordligste grovfôrkamp som ble arrangert sesongen 2024 viser at det mulig å få til både høge avlinger og god kvalitet i nord.

Har det vorte enklare å bygge nye fjøs til mellom 20 og 30 kyr?

Bilde …

I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?

Fersk fjellbonde planlegger nytt fjøs

Bilde …

Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.

Med kurs mot eliten

Bilde …

For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Vi har fulgt 12391 Laupen fra kalv til eliteokse, og nå er det Laupen-avkom i kyr over hele landet. Det hadde ikke vært mulig uten sædruta!