Rapport ønsker kastrattillegg

AgriAnalyse foreslår i en rapport et kastrattillegg for å øke grovfôrandelen i ammekuproduksjon.

Foto: Nortura mediebank

I ammekuproduksjon er det lav kraftfôrandel i fôringen av ammekua, mens andelen er høy i framfôringen av kviger og okser til slakt. En kastrat bruker i snitt 85 prosent grovfôr, mens andelen grovfôr ved framfôring av okser og kviger til slakt er 50 - 65 prosent. Grunnen er at en kastrat har lengre framfôringstid (mer ekstensiv fôring) og to sesonger på beite. Ved å øke kastratproduksjonen fra dagens 0,7 prosent (slaktevolum) til 5 prosent vil en bruke 37 500 dekar mer innmarksbeite, 417 300 dekar mer utmarksbeite og øke beiteopptaket med 19 - 20 millioner fôrenheter (FEm). Kastrattillegg har vært prøvd i Oppland med positiv effekt. 

Et annet tiltak det pekes på i rapporten er å dreie kvalitetstilskuddet fra slaktekvalitet til spisekvalitet. Kjøtt fra kastrater har generelt høy spisekvalitet. Et prosjekt ved NMBU konkluderte med at kastrater gir biffer med bedre mørhet og mindre variasjon i stykningsdelene. Andelen av slaktet som kan anvendes til biff er opp mot det dobbelte for en kastrat sammenlignet med vanlige okser.

Les rapporten Grasbasert ammekuproduksjon fra AgriAnalyse

Siste nytt

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?

Halvor og kuene – en perfekt match

Bilde …

Halvor Gauteplass innrømmer han er ku-nerd og at avdrått er viktig. I 2024 oppnådde han 13 528 kg EKM i besetningen på 31 årskyr med grovfôr dyrket høyt til fjells.

Gode gener frå Snåsa

Bilde …

I 2024 henta Geno heile 10 kalvar til Øyer. Desse er oppdretta av 8 ulike produsentar på Snåsa.

Hvilke soppsjukdommer finner vi i engvekster i Norge?

Bilde …

Endrede nedbørsmengder kombinert med høyere sommertemperaturer påvirker forekomsten av soppsjukdommer.

Finn mål som motivere og trigger i fasen du er i

Bilde …

Endret strategi i økologisk grovfôrdyrkinga har gitt mer melk.