Strategi for slåtten

Slåtten nærmer seg og spørsmålet er hva som er strategien din.

Utsatt slåttetidspunkt øker tørrstoffavlinga, men gir dårligere kvalitet. Gjenveksten i timotei blir mindre ved høsting ei uke etter skyting enn ved begynnende skyting. Fordøyeligheten av tørrstoffet er ca. 75 prosent ved skyting og ved blomstring har den gått ned til 65 prosent. Les mer om strategi for førsteslåtten på NLR-webben

Les hva Stein Jørgensen i NLR skrev om slåttevandring før slått i Buskap nr. 4 i 2018. For best kvalitet bør graset høstes før skyting, i strekningsfasen for hovedgraset i enga. Timotei er ofte hovedgraset og den får en knekk i fôrverdi omtrent ved skyting. Les artikkelen her

Erik Brodshaug skriver om fortørking som er viktigst ved tidlig slått.Effektiv fortørking og riktig bruk av ensileringsmiddel bevarer mer av næringsstoffene og tap av tørrstoff blir betydelig redusert. Les mer

Grovfôrmodellen  gir støtte for valg av høstedato. Les artikkelen til Oddbjørn Kval-Engstad om grovfôrmodellen og slåttestrategi i Buskap nr. 4 i 2018