Feedlot med 50 000 dyr

50 000 kastrater og kviger på ett anlegg som eies av et selskap som årlig fôrer fram 1,2 millioner storfe er virkelig industriell husdyrproduksjon.

Agriland (Irland) rapporterer fra en studietur til USA med besøk blant annet hos Wrangler Feedyard i Texassom er en av ti feedlots som Cactus Feeders driver. Cactus Feeders slakter 1,2 millioner okser og kviger årlig. Til sammenligning ble det slaktet 136 229 ung okse og 21 141 kviger i Norge i 2017. Dette er altså virkelig industriell husdyrproduksjon. Men før vi går videre må vi korrigere myten om at «alt er stort over there»: Over 80 prosent av kalvene i spesialisert kjøttproduksjon i USA kommer fra gårder med mindre enn 100 mordyr. Ca. ett år gamle kviger og okser kjøpes inn (levendevekt ca. 340 kg) og framfôres i 180 til 190. Kvigene veier ca. 560 kg og de kastrerte oksene oksene 650 kg ved slakting. Daglig tilvekst ligger på 1,3 til 2,3 kg pr. dag. Dyrene blir inspisert daglig av røktere til hest som hver har ansvar for 8 000 til 10 000 dyr. Stoffer med antimikrobiell virkning (monensin og tylosin) blir tilsatt fôret. Tylosin for å forebygge leverabcesser og monensin for å effektivisere vomfordøyelsen. Det innrømmes at forbrukerne er bekymret særlig for tylosin på grunn av antibiotikaresistens. Kvigene behandles for å unngå at de kommer i brunst (MGA) og de 28 – 42 dagene før slakting gis det beta-agonister for å øke slaktevekten. Dyrene får også vekstfremmere (implantater) for å øke tilveksten. I reportasjen Agriland har lagd kan du også se en film fra anlegget. Så spørs det om lysten på amerikansk biffkjøtt er særlig sterk etterpå.

Les hele reportasjen fra www.agriland.ie her 

Siste nytt

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?

Halvor og kuene – en perfekt match

Bilde …

Halvor Gauteplass innrømmer han er ku-nerd og at avdrått er viktig. I 2024 oppnådde han 13 528 kg EKM i besetningen på 31 årskyr med grovfôr dyrket høyt til fjells.

Gode gener frå Snåsa

Bilde …

I 2024 henta Geno heile 10 kalvar til Øyer. Desse er oppdretta av 8 ulike produsentar på Snåsa.

Hvilke soppsjukdommer finner vi i engvekster i Norge?

Bilde …

Endrede nedbørsmengder kombinert med høyere sommertemperaturer påvirker forekomsten av soppsjukdommer.

Finn mål som motivere og trigger i fasen du er i

Bilde …

Endret strategi i økologisk grovfôrdyrkinga har gitt mer melk.