EU-forbrukerne opptatt av matens opprinnelse og pris

Over 27 000 deltakere fra alle 28 medlemsland i EFSA-spørreundersøkelsen gir mye informasjon om forbrukerpreferanser på matområdet.

De viktigste faktorene når europeiske forbrukere kjøpet mat er hvor maten kommer fra (53 %), pris (51 %), matsikkerhet (50 %) og smak (49 %). Ernæringsinnhold var noe mindre viktig (44 %), og etikk og overbevisninger (dyrevelferd, miljø, religion) var det som scoret lavest (19 %). I 12 av 28 medlemsland var pris aller viktigste faktor i kjøpssituasjonen. 66 % prosent svarer at de har endret forbruksmønster som resultat av informasjon de har hørt eller sett om risiko knyttet til matvarer. Endring i forbruksmønster var mer vanlig hos kvinner og spesielt middelaldrende kvinner med høyere utdanning. 

55 % av de som svarte har en høy bevissthet om matsikkerhet (de har hørt om minst åtte av 15 matsikkerhetstema som ble listet opp). Det forbrukerne er mest redd for er rester av antibiotika, hormoner eller steroider (44 %). Plantevernmidler, miljøgifter og tilsetningsstoffer scorer noe lavere. 43 % tror matprodukter er fulle av skadelige stoffer. 

Europeiske forbrukere har mest tiltro til forskere (82 %) og forbrukerorganisasjoner (79 %) når det gjelder informasjon om risiko knyttet til mat. Nasjonale myndigheter og journalister kommer ut med henholdsvis 60 og 50 %, mens bloggere og influensere kommer dårligst ut med bare 19 %.

Les rapporten Eurobarometer 2019

Siste nytt

Ta vare på grassurfôret – med ensileringsmiddel

Bilde …

Resultater fra melkekuforsøkene i prosjektet med kortnavn «Engprot» har vist at bruk av maursyrebasert ensileringsmiddel øker produksjon av melkeprotein og kan redusere nitrogenutslipp fra norske melkekyr sammenlignet med å ikke bruke ensileringsmiddel

Godt grovfôr er mulig også lengst mot nord

Bilde …

Verdens nordligste grovfôrkamp som ble arrangert sesongen 2024 viser at det mulig å få til både høge avlinger og god kvalitet i nord.

Har det vorte enklare å bygge nye fjøs til mellom 20 og 30 kyr?

Bilde …

I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?

Fersk fjellbonde planlegger nytt fjøs

Bilde …

Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.

Med kurs mot eliten

Bilde …

For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Vi har fulgt 12391 Laupen fra kalv til eliteokse, og nå er det Laupen-avkom i kyr over hele landet. Det hadde ikke vært mulig uten sædruta!