Velferdsmelk

Lederen for Mejeriforeningen i Danmark tror forbrukerne vil betale mer for melk fra rene kyr som har god plass i fjøset og som kommer ut på beite.

Steen Nørgaard Madsen spår at meieriene vil utvikle ulike konsepter som kan gi melken en merpris. Thise Mejeri arbeider med et konsept for melk fra kyr som har fått mindre antibiotika. Naturmælk er et annet konsept som gir melken merverdi ved å stille krav om blant annet urter i grasarealene.

Arla har Arlagården Plus med krav til hvor rene kyrne må være, andel som kan halte og hvor god bonden er til å stelle kyrne. Dette er et konsept de ønsker å bringe ut til kunder utenfor Sverige og Danmark.

- Alle har et eller annet på gang, sier lederen for Mejeriforeningen. På sikt mener han at bønder kan få mer betalt for velferdsmelk. kravene i en slik ordning tror han kan være hvor lenge kalven får gå sammen med kua, hvor mye plass det er i fjøset og om kyrne kommer ut på beite. 

Les hele saken i LandbrugsAvisen