Risikofaktorer for kudødelighet

En finsk undersøkelse har sett på fjøsets for kudødeligheten i 82 løsdriftsbesetninger.

De fleste kyr som dør eller blir avlivet gjør det i starten av laktasjonen og den umiddelbare årsaken er gjerne melkefeber, klauv-/beinproblemer, jurbetennelse, stoffskiftesjukdommer og skader. Men hvilken betydning har fjøset for kyrnes overlevelse? En faktor som var statistisk sikker var bredden på gangarealet mellom fôrbrett og liggebåsrekke. Besetninger med bredde over 3,40 hadde 25 prosent lavere risiko for kudød. Forklaringen er at bredere gangareal gir mindre konkurranse og knuffing og gjør livet lettere for kyrne. 

Undersøkelsen fant også at ulike typer fronter mot fôrbrett var uheldig og fordoblet risiko for kudød sammenlignet besetninger med samme type front langt hele fôrbrettet. Forklaringen er kyrs ulike preferanser for type front som kan gi ulik belegning langs fôrbrettet og lengre ventetid for lavtrangerte. Ulike typer gulv kom også ut med negativ påvirkning på kudødeligheten. Kombinasjonen av faste gulv og spaltegulv fordoblet kudødeligheten og forklaringen kan være ulik friksjon mellom gulvtypene og økt risiko for uhell og utglidninger. 

Det kom også fram at stabile grupper i sinperioden hadde positiv påvirkning på kudødeligheten. 

Kilde:Kvæg 2/2019 – Journal of Dairy Science, september 2018

Siste nytt

Friske dyr og fornøgde bønder i nytt fjøs

Bilde …

På garden til Reidun Smørdal Hjelle og Torbjørn Nes Hjelle er løysingane godt gjennomtenkte. Her har god dyrevelferd og det å laga ein triveleg arbeidsplass stått i sentrum når planane om ny driftsbygning til mjølkeproduksjon vart realisert.

Bovaer-problemer kan skyldes dårlig blanding av fôret

Bilde …

Dansk fôringsekspert stiller spørsmål ved om dårlig blanding av fôret kan være årsaken til problemene som har oppstått i noen danske besetninger som bruker Bovaer.

Tid for kalv – tid for å lykkast

Bilde …

Vi er inne i høgsesongen for kalving og her er litt tips/råd om sjølve kalvinga, nemleg å få kalven levande og sprek ut, og å gi han ein god oppvekst med god vektauke og fråvær av sjukdom.

Hvordan er holdbarheten på melkekyrne i din besetning?

Bilde …

Geno og Tine har satt livstidsproduksjon på agendaen i 2025. Holdbarhet på melkekyr er en mye brukt bærekraftsindikator som har stort fokus internasjonalt. I denne artikkelen går vi inn på bruken av holdbarhet på kua som et mål på helse og dyrevelferd og ser på hva som kan gjøres for å få ned andelen ufrivillig utrangerte melkekyr.

Alle piler peker oppover

Bilde …

Nytt fjøs og spisset avlsstrategi kombinert med dyktige og dedikerte ansatte har gitt kraftig oppgang i ytelsen og avlsverdiene bærer bud om at oppgangen fortsetter.