Intens hormonbruk for å få kyrne drektige

Internasjonalt er det utstrakt bruk av ulike brunstsynkroniseringsprogrammer i forbindelse med inseminasjon og seks hormonbehandlinger er vanlig.

Fagdyrlege Line Fruergaard-Roed i Viking skriver i Vikingnyt nr. 3 om sine inntrykk fra en internasjonal reproduksjonskongress. Et av innleggende handlet om den hisroriske utviklingen i bruk av brunstsynkroniseringsprogrammer og Fruergaard-Roed skriver: "Det programmet de fleste bruker nå består av seks hormonbehandlinger og tidsbestemt inseminasjon uten hensyn til brunstsymptomer og det er vel å merke hver gang dyret insemineres. Den naturlige reproduksjon er lagt på hyllen i de fleste land." Slike hormonregimer er ukjent i Norge. Reporduksjonshormoner brukes i hovedsak til til behandling av enkeltdyr med fruktbarhetsproblemer og i noen tilfeller til å synkronisere brunsten på ei gruppe dyr men da kun med en eller to hormonbehandlinger. Det er grunn til å tro at norske forbrukere ville reagert hvis de fleste kyr i Norge måtte ha seks hormoninjeksjoner ved hver inseminasjon. 

Heldigvis har avlen for fruktbarhet gjort at NRF-kyrne kommer i brunst og blir drektige uten hormonbehandlinger. Spørsmålet en kan stille seg er hvorfor vi ikke er flinkere til utnytter et slikt konkurransefortrinn. Hvorfor brukes ikke minimal bruk av hormoner i melk- og storfekjøttproduksjonen bedre i mmarkedsføringen?