Avlsverdisikkerhet og avlsframgang

Sammenligning avkomsgranskning og genomisk seleksjon.
En fôrtilsetning i hovedsak basert på hvitløk og sitrusekstrakter har vist lovende resultater i forsøk.
Dairyherd.com viser i sin omtale til en undersøkelse ved Scotland`s Rurla College som fant at 15 gram daglig tilførsel av fôrtilsetningen Mootral reduserte metanutslippene hos melkekyr med 38 prosent. Forsøket ble utført i en besetning med 400 kyr (blanding av Holstein og Jersey). Tørrstoffopptaket ble ikke påvirket av tilsetningen, men melkemengden økte med 8 prosent som indikerer bedre fôreffektivitet. Kostnaden for bruken av mootral skal være ca. NOK 580 pr. ku pr. år. Tilsetningen påvirket ikke smak eller lukt på melka. Men som så ofte må det utføres større forsøk før sikre konklusjoner om effekten av Mootral på metanutslippene kan trekkes.
Les artikkelen som er publisert om forsøket
Sammenligning avkomsgranskning og genomisk seleksjon.
Ni besetninger med ulike fôringsopplegg har vært med i prosjektet som har vart i fire måneder. Totalt ca. 150 kalver vært med i utprøvinga.
I 2018 publiserte Buskap ein artikkel om «Bolus som tilskudd av mineraler og vitaminer» og her er ei oppdatering av den oversikten. I tillegg har underteikna laga ei oversikt over teikn på mineral og vitaminmangel hjå storfe, sjå tabell 1.
Her kommer uansett noen betraktninger og påminnelser om gjøremål før og i beiteperioden.
Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?