Roboten tar drektighetskontrollen

Hos Anne Margrethe Kyllingstad og Martin Folkvord er den vanlige drektig­hetskontrollen nå erstattet av progesteronmålinger i melkeroboten.

I februar ble den splitter nye VMS-modellen 310 kjørt i gang. Den leveres med modulen RePro, som er en enhet som måler inn­holdet av hormonet progesteron i melka. Progesteronnivået faller før kua kommer i brunst og holder seg høyt under hele drektigheten. Nå får Martin opp på skjermen både kyr som kan forventes å komme brunst og som har blitt drektige. Selv om det kostet over 100 000 ekstra var han ikke i tvil.

Siste nytt

Avlsverdisikkerhet og avlsframgang

Bilde …

Sammenligning avkomsgranskning og genomisk seleksjon.

Utprøving av biokull tilsatt i melk til kalv

Bilde …

Ni besetninger med ulike fôringsopplegg har vært med i prosjektet som har vart i fire måneder. Totalt ca. 150 kalver vært med i utprøvinga.

Oversikt over mineral/vitamin-bolus til storfe

Bilde …

I 2018 publiserte Buskap ein artikkel om «Bolus som tilskudd av mineraler og vitaminer» og her er ei oppdatering av den oversikten. I tillegg har underteikna laga ei oversikt over teikn på mineral og vitaminmangel hjå storfe, sjå tabell 1.

Beiteperioden en nøkkelfaktor i kvigeoppdrettet

Bilde …

Her kommer uansett noen betraktninger og påminnelser om gjøremål før og i beiteperioden.

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?