Nyutviklet stolpe løser korrosjonsproblemet

Fjøssystemer har i samarbeid med Wopas utviklet en ­revolusjonerende stolpe som ikke trenger jording.

Det har i vinter vært mye oppmerksomhet om korrosjonsproblemer i relativt nye fjøs. Stål vil alltid kunne ruste, og når installasjon av jording ikke blir gjort forskriftsmessig vil problemene oppstå raskt. Fjøssystemer kom i kontakt med Hallingsplast og datterselskapet Wopas for tre år siden. Wopas hadde da utviklet en ny type stolpe til bruk i høyspentmaster. Fjøssystemer mente teknologien kunne anvendes til å utvikle en stolpe til bruk i landbruksbygg. Samarbeidet har resultert i Wopas-stolpen som allerede har vært testet i et nytt fjøsbygg på Vinstra i ett og et halvt år (se side 22 i Buskap 5/2020).

Les hele saken i Buskap 5/2020

Siste nytt

Avlsverdisikkerhet og avlsframgang

Bilde …

Sammenligning avkomsgranskning og genomisk seleksjon.

Utprøving av biokull tilsatt i melk til kalv

Bilde …

Ni besetninger med ulike fôringsopplegg har vært med i prosjektet som har vart i fire måneder. Totalt ca. 150 kalver vært med i utprøvinga.

Oversikt over mineral/vitamin-bolus til storfe

Bilde …

I 2018 publiserte Buskap ein artikkel om «Bolus som tilskudd av mineraler og vitaminer» og her er ei oppdatering av den oversikten. I tillegg har underteikna laga ei oversikt over teikn på mineral og vitaminmangel hjå storfe, sjå tabell 1.

Beiteperioden en nøkkelfaktor i kvigeoppdrettet

Bilde …

Her kommer uansett noen betraktninger og påminnelser om gjøremål før og i beiteperioden.

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?