Proteinboosting: Veien til høyere ytelse og bedre proteinutnyttelse
Tilførsel av et proteinkonsentrat i starten av laktasjonen ser ut til å gi 150 til 250 kg melk ekstra de første 50 dagene i laktasjonen.
Vegard Smenes er glødende opptatt av landbruk og melkeproduksjon og er ikke redd for å søke utfordringer hverken som tidenes yngste Geno-styreleder eller som melkebonde på Averøya.
Vegard Smenes (34) har gått en god skole. Faren Robert startet i begynnelsen av 70-tallet med 4 kyr og 20 dekar med jord. Mye arbeid er lagt ned på veien fram til dagens drift med 25 melkekyr og siloslått på 300 dekar. Som for faren har ikke hektisk hverdag vært til hinder for at Vegard også har søkt oppgaver utenfor gården. Tidenes yngste Geno-styreleder har rukket å få med seg organisasjonserfaring fra produsentlag, rådet i Tine, lokalt bondelag og fylkesbondelag.
Les hele reportasjen fra Buskap 5/2021 her
Tilførsel av et proteinkonsentrat i starten av laktasjonen ser ut til å gi 150 til 250 kg melk ekstra de første 50 dagene i laktasjonen.
På garden til Reidun Smørdal Hjelle og Torbjørn Nes Hjelle er løysingane godt gjennomtenkte. Her har god dyrevelferd og det å laga ein triveleg arbeidsplass stått i sentrum når planane om ny driftsbygning til mjølkeproduksjon vart realisert.
Dansk fôringsekspert stiller spørsmål ved om dårlig blanding av fôret kan være årsaken til problemene som har oppstått i noen danske besetninger som bruker Bovaer.
Vi er inne i høgsesongen for kalving og her er litt tips/råd om sjølve kalvinga, nemleg å få kalven levande og sprek ut, og å gi han ein god oppvekst med god vektauke og fråvær av sjukdom.
Geno og Tine har satt livstidsproduksjon på agendaen i 2025. Holdbarhet på melkekyr er en mye brukt bærekraftsindikator som har stort fokus internasjonalt. I denne artikkelen går vi inn på bruken av holdbarhet på kua som et mål på helse og dyrevelferd og ser på hva som kan gjøres for å få ned andelen ufrivillig utrangerte melkekyr.