Fortsatt lite antibiotikaresistens i Norge

I Norge er forekomsten av antibiotikaresistens fortsatt lav i bakterier fra mennesker og dyr. Dette skyldes lavt forbruk av antibiotika, et fordelaktig forbruksmønster, og effektive tiltak mot spredning av resistente bakterier

Norm/Norm-vet rapporten for 2020 viser at strategiene mot antibiotikaresistens har vært vellykkede både i husdyrholdet og i helsevesenet. Det er imidlertid nødvendig med kontinuerlig innsats for å bevare den gunstige situasjonen slik at antibiotika også i fremtiden vil være effektive for de som trenger det. NORM/NORM-VET-rapporten er viktig for å dokumentere utviklingen av antibiotikaforbruk og resistens hos mennesker og dyr, og for å evaluere effekten av tiltak.

I 2020 utgjorde salget av antibakterielle veterinærpreparater til landdyr totalt 5 019 kg som er på samme nivå som i 2019. Salget av antibakterielle veterinærpreparater til matproduserende landdyr, inkludert hest, var på 4 659 kg. Data rapportert til Veterinært legemiddelregister (VetReg) viser at til gris, storfe, sau, geit og fjørfe ble det i all hovedsak brukt penicilliner og av disse var det nesten utelukkende beta-laktamseømfintlige penicilliner (benzylpenicillinprokain) som ble benyttet. Fra 2013 til 2020 var det en nedgang i salget av antibakterielle veterinærpreparater som i hovedsak benyttes til de viktigste matproduserende artene (storfe, gris, sau, geit og fjørfe) på 23 % målt i kg aktivt stoff. Når salget relateres til størrelsen av dyrepopulasjonen, var nedgangen i forbruket 18 %. Til hest ble det i hovedsak brukt trimetoprim-sulfa (oralpasta).

Les hele rapporten her