Proteinboosting: Veien til høyere ytelse og bedre proteinutnyttelse
Tilførsel av et proteinkonsentrat i starten av laktasjonen ser ut til å gi 150 til 250 kg melk ekstra de første 50 dagene i laktasjonen.
Mens inntekt frå mjølk er noko ned på grunn av auke i omsetningsavgift og låg etterbetaling for 2019, auka inntekta frå kjøtproduksjonen siste året. Dekningsbidraget i mjølkeproduksjonen i 2020 er under 2015-nivå.

Vi på rekneskapslaga syns det er viktig at bonden får utarbeida ein enkel analyse på eige bruk. Då kan bonden sjå kor han tener pengar i dag og sjå kor han kan forbetre seg. Det er viktig å fordele inntekt og utgifter på rett produksjon på dei som driv fleire produksjonar, for eksempel ku og gris. Vi tek skatterekneskapet, justerer for driftsverdi på varelager og justerer avskriving til faste satsar (ikkje skattetilpassa). Vi legg inn litt ekstra opplysningar for å få fram alle tala. Å få utarbeida ein analyse tek ca. 1 time og er noko vi tek betalt for.
Bonden får eigne nøkkeltal på eiga drift, samanlikna med siste fire år. Han får også statistikk for førre år å samanlikne seg med. Han får i tillegg ein fin oversikt over faste kostnadar.
Les hele artikkelen fra Buskap nr. 2 i 2022 HER
Tilførsel av et proteinkonsentrat i starten av laktasjonen ser ut til å gi 150 til 250 kg melk ekstra de første 50 dagene i laktasjonen.
På garden til Reidun Smørdal Hjelle og Torbjørn Nes Hjelle er løysingane godt gjennomtenkte. Her har god dyrevelferd og det å laga ein triveleg arbeidsplass stått i sentrum når planane om ny driftsbygning til mjølkeproduksjon vart realisert.
Dansk fôringsekspert stiller spørsmål ved om dårlig blanding av fôret kan være årsaken til problemene som har oppstått i noen danske besetninger som bruker Bovaer.
Vi er inne i høgsesongen for kalving og her er litt tips/råd om sjølve kalvinga, nemleg å få kalven levande og sprek ut, og å gi han ein god oppvekst med god vektauke og fråvær av sjukdom.
Geno og Tine har satt livstidsproduksjon på agendaen i 2025. Holdbarhet på melkekyr er en mye brukt bærekraftsindikator som har stort fokus internasjonalt. I denne artikkelen går vi inn på bruken av holdbarhet på kua som et mål på helse og dyrevelferd og ser på hva som kan gjøres for å få ned andelen ufrivillig utrangerte melkekyr.