Proteinboosting: Veien til høyere ytelse og bedre proteinutnyttelse
Tilførsel av et proteinkonsentrat i starten av laktasjonen ser ut til å gi 150 til 250 kg melk ekstra de første 50 dagene i laktasjonen.
Mange snakkar varmt om å la ku og kalv vera saman heile mjølkeperioden, og at dette er bra for både kua og kalven. Bente Axelsson og Ole Johan Norddal i Jølster i Sunnfjord har prøvt dette to sesongar, og dei vil frårå samværet på det sterkaste.
Bente Axelsson og Ole Johan Norddal, som begge er veterinærar, har vore mjølkeprodusentar sidan 1999 med opphald i fire år, og dei har alltid hatt stålkontroll på jurhelsa. Dei driv konsekvent etter «Godt jur-anbefalingane», har aldri hatt problem med celletal tidlegare, og dei har alltid levert elitemjølk fram til august 2023.
- Me trur at dei fleste som innfører ku/kalv-samvær i mjølkeproduksjon av ein viss storleik, vil krasja før eller seinare. Slikt samvær går ikkje saman med kvalitetskrava til å levera mjølk til meieriselskapa, seier Bente som har gjort sine dyrkjøpte erfaringar.
Les hele reportasjen fra Buskap 7/2023 HER
Tilførsel av et proteinkonsentrat i starten av laktasjonen ser ut til å gi 150 til 250 kg melk ekstra de første 50 dagene i laktasjonen.
På garden til Reidun Smørdal Hjelle og Torbjørn Nes Hjelle er løysingane godt gjennomtenkte. Her har god dyrevelferd og det å laga ein triveleg arbeidsplass stått i sentrum når planane om ny driftsbygning til mjølkeproduksjon vart realisert.
Dansk fôringsekspert stiller spørsmål ved om dårlig blanding av fôret kan være årsaken til problemene som har oppstått i noen danske besetninger som bruker Bovaer.
Vi er inne i høgsesongen for kalving og her er litt tips/råd om sjølve kalvinga, nemleg å få kalven levande og sprek ut, og å gi han ein god oppvekst med god vektauke og fråvær av sjukdom.
Geno og Tine har satt livstidsproduksjon på agendaen i 2025. Holdbarhet på melkekyr er en mye brukt bærekraftsindikator som har stort fokus internasjonalt. I denne artikkelen går vi inn på bruken av holdbarhet på kua som et mål på helse og dyrevelferd og ser på hva som kan gjøres for å få ned andelen ufrivillig utrangerte melkekyr.