Kvitter seg med kvigeoverskuddet

Det første Stian Roda tok tak i da han skulle optimalisere avlen i besetningen var å få bort kvigeoverskuddet og heller produsere mere kjøtt.

Stian Roda tok over gården på Finnøy for fire år siden. Helt fra starten har han stilt seg spørsmålet hva en kan tjene penger på og sett på mulighetene som ligger i økt kjøttproduksjon. Han har redusert kvigeoppdrettet og satset på bruksdyrkryssing for å øke kjøttproduksjonen. Kvigeoppdrett er ikke god butikk og det ble satt et mål om å redusere rekrutteringsprosenten ned mot 30. All rekruttering til melkeproduksjonen skjer med bruk av kjønnsseparert sæd (REDX). Alle kviger GS-testes, og de beste kvigene får to insemineringer med kjønnsseparert sæd.

Les hele reportasjen fra Buskap nr. 2 i 2023 HER

Siste nytt

Opplevde låvebrann – bygde nytt landbruksbygg i massivtre

Bilde …

Ulende sirener og blålys som reflekteres i snøen. Tett røyk og flammer som sluker alt de rører ved. Vinduer som knuser i tusenvis av små glassbiter. I januar 2024 utspiller det seg et mareritt hos Leif Reier Tønneberg på Salerud gård i Aurskog Høland.

Proteinboosting: Veien til høyere ytelse og bedre proteinutnyttelse

Bilde …

Tilførsel av et proteinkonsentrat i starten av laktasjonen ser ut til å gi 150 til 250 kg melk ekstra de første 50 dagene i laktasjonen.

Friske dyr og fornøgde bønder i nytt fjøs

Bilde …

På garden til Reidun Smørdal Hjelle og Torbjørn Nes Hjelle er løysingane godt gjennomtenkte. Her har god dyrevelferd og det å laga ein triveleg arbeidsplass stått i sentrum når planane om ny driftsbygning til mjølkeproduksjon vart realisert.

Bovaer-problemer kan skyldes dårlig blanding av fôret

Bilde …

Dansk fôringsekspert stiller spørsmål ved om dårlig blanding av fôret kan være årsaken til problemene som har oppstått i noen danske besetninger som bruker Bovaer.

Tid for kalv – tid for å lykkast

Bilde …

Vi er inne i høgsesongen for kalving og her er litt tips/råd om sjølve kalvinga, nemleg å få kalven levande og sprek ut, og å gi han ein god oppvekst med god vektauke og fråvær av sjukdom.