Allsidig eng øker avling og reduserer nitrogenbehov
En internasjonal undersøkelse publisert i Science viser at blanding av grasarter, belgplanter og urter øker produktiviteten, reduserer N-behovet og er klimamessig fordelaktig.
Fokus på et fagområde over tid er som trening, det gjør litt vondt, men gir resultater.
Ole Ivar Kjernlie driver sammen med storfamilien gården Brendum i Vestre Gausdal. Foruten foreldrene, tre barn og kone har de tett dialog med familien for øvrig som også er gårdbrukere. Noen drar kanskje kjensel på navnet. Han har vært framme i rampelyset før i forbindelse med grovfôrdyrking og nettverksbygging. Likevel jeg ønsker å grave ytterligere for å finne ut mer. Med min egen erfaring fra prosjektjobbing og marginjakt er jeg særlig opptatt av å finne ut hvordan norsk matproduksjon kan bli mindre avhengig av ressurser utenfra.
Les hele reportasjen fra Buskap nr. 2 i 2023 HER
En internasjonal undersøkelse publisert i Science viser at blanding av grasarter, belgplanter og urter øker produktiviteten, reduserer N-behovet og er klimamessig fordelaktig.
Ulende sirener og blålys som reflekteres i snøen. Tett røyk og flammer som sluker alt de rører ved. Vinduer som knuser i tusenvis av små glassbiter. I januar 2024 utspiller det seg et mareritt hos Leif Reier Tønneberg på Salerud gård i Aurskog Høland.
Tilførsel av et proteinkonsentrat i starten av laktasjonen ser ut til å gi 150 til 250 kg melk ekstra de første 50 dagene i laktasjonen.
På garden til Reidun Smørdal Hjelle og Torbjørn Nes Hjelle er løysingane godt gjennomtenkte. Her har god dyrevelferd og det å laga ein triveleg arbeidsplass stått i sentrum når planane om ny driftsbygning til mjølkeproduksjon vart realisert.
Dansk fôringsekspert stiller spørsmål ved om dårlig blanding av fôret kan være årsaken til problemene som har oppstått i noen danske besetninger som bruker Bovaer.