Melk og kjøtt avgjørende for FNs bærekraftsmål

FAO (FNs matvareorganisasjon) har nylig publisert en svært omfattende rapport* som bør få stor betydning i diskusjonen om kosthold og landbrukets bærekraft. Rapporten slår fast at uten egg, kjøtt og meieriprodukter vil det ikke være mulig å nå hverken FNs ernæringsmål eller bærekraftsmål.

FAO har basert rapporten på en grundig gjennomgang av tilgjengelige forskningsresultater om ernæring og bærekraft. Konklusjonen er at for å sikre tilstrekkelig med makro- og mikronæringsstoffer er vi helt avhengig av egg, kjøtt og melk. Rapporten peker blant annet på spesielle aminosyrer, langkjedede fettsyrer (cholin), jern, sink, selen, vitamin B12 og kalsium som ikke vil bli dekket med alternative produkter. Det går ikke bare på innhold av ernæringsstoffer, men også på i hvilken grad vi mennesker kan nyttiggjøre oss dem.

Les lederartikkelen i Buskap 4 i 2023 HER

Siste nytt

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?

Halvor og kuene – en perfekt match

Bilde …

Halvor Gauteplass innrømmer han er ku-nerd og at avdrått er viktig. I 2024 oppnådde han 13 528 kg EKM i besetningen på 31 årskyr med grovfôr dyrket høyt til fjells.

Gode gener frå Snåsa

Bilde …

I 2024 henta Geno heile 10 kalvar til Øyer. Desse er oppdretta av 8 ulike produsentar på Snåsa.

Hvilke soppsjukdommer finner vi i engvekster i Norge?

Bilde …

Endrede nedbørsmengder kombinert med høyere sommertemperaturer påvirker forekomsten av soppsjukdommer.

Finn mål som motivere og trigger i fasen du er i

Bilde …

Endret strategi i økologisk grovfôrdyrkinga har gitt mer melk.