Melk og kjøtt avgjørende for FNs bærekraftsmål

FAO (FNs matvareorganisasjon) har nylig publisert en svært omfattende rapport* som bør få stor betydning i diskusjonen om kosthold og landbrukets bærekraft. Rapporten slår fast at uten egg, kjøtt og meieriprodukter vil det ikke være mulig å nå hverken FNs ernæringsmål eller bærekraftsmål.

FAO har basert rapporten på en grundig gjennomgang av tilgjengelige forskningsresultater om ernæring og bærekraft. Konklusjonen er at for å sikre tilstrekkelig med makro- og mikronæringsstoffer er vi helt avhengig av egg, kjøtt og melk. Rapporten peker blant annet på spesielle aminosyrer, langkjedede fettsyrer (cholin), jern, sink, selen, vitamin B12 og kalsium som ikke vil bli dekket med alternative produkter. Det går ikke bare på innhold av ernæringsstoffer, men også på i hvilken grad vi mennesker kan nyttiggjøre oss dem.

Les lederartikkelen i Buskap 4 i 2023 HER

Siste nytt

Tok et omfattende grep da kalvehelsa sviktet i nyfjøset

Bilde …

Sjuke kalver er arbeidskrevende og stjeler energi både fra kalv og bonde.

Geno-pod om krysningsstrategier

Bilde …

I denne episoden får du høre kjøttfe-entusiast Håkon Marius Kvæken dele verdifull innsikt om krysningsstrategier, avl og økonomisk gevinst.

Unge bønder med blikk for muligheter

Bilde …

Ung Bonde-vinnerne i 2024 droppet fjøsbygging da tilbudet om å bli med i samdrift dukket opp. Stølsdrifta fortsetter, og på hjemgården har de unge bøndene mange tanke rom hvordan drifta skal utvikles.

Levetid som egenskap i avlsarbeidet

Bilde …

Tine og Geno setter i en artikkelserie søkelys på levetid og livstidsproduksjon. I denne artikkelen vil avlsarbeidet som utføres på holdbarhet på NRF beskrives.

Celletallsmålinger gir kontroll på jurhelse

Bilde …

Tor Arne Eilertsen innrømmer han er over snittet interessert i jurhelse og var blant de aller første som tok i bruk OCC-måleren i 2008. Noe av årsaken til interessen er kanskje hans bakgrunn som veterinær.