75 prosent av danske fjøs har hatt blåtungesmitte
Tankmelkprøver fra alle danske melkebruk i desember viser at 75 prosent har hatt blåtungesmitte på fjøset.
Motivasjon for ny grovfôrstrategi ligger i redusert kraftfôrforbruk per kg kjøtt.
Som deltaker i grovfôrkampen 2023 drar mange kjensel på Ingvald Nymoen, ammeku og storfekjøttprodusent. Gården Nymoen nordre er en gård som var husdyrløse i 40 år etter at bestefar til dagens eier brått gikk bort i 1956. Bestemor ble enke med småbarn og et småbruk med mange ulike dyreslag, slik det var vanlig den gangen. Da far til Ingvald tok over drev han gården med korn og poteter samtidig som han etter hvert bygde opp en ammekubesetning i et arbeidskrevende fjøs. Utviklinga i grenda gikk i retning av at mange av de relativt små gårdene la ned drifta, og det åpnet muligheten for å leie jord og bygge fjøs. I 2008/2009 ble dagens ammekufjøs bygd.
Les hele reportasjen fra Buskap 3/2024 HER
Tankmelkprøver fra alle danske melkebruk i desember viser at 75 prosent har hatt blåtungesmitte på fjøset.
En amerikansk undersøkelse viste at inntak av helmelk var negativt assosiert med kroppsvekt, BMI (kroppsmasseindeks) og midjeomkrets, samt forekomst av fedme.
Som omtalt i sist Buskap har eksteriørvurderinga som Tine Rådgjeving utfører for Geno endra seg ved at me har teke inn tre nye eigenskapar og fjerna ein. Den som har gått ut er vridde klauver, der informasjon frå klauvskjæring erstattar opplysning ved eksteriørvurdering. Dei tre nye er speneretning framme og bak, og lynne.
Den fryktede storfesjukdommen har blitt påvist i Tyskland for første gang på 30 år.
Uroen for at enda en kalv skal bli syk, at celletallet øker eller at ei ny ku begynner å halte, er gjenkjennelig for de fleste. Forebygging er interessant, gir bedre økonomi, men også mindre uro. Dette betyr mye for Ole Håkon Opsata som helst vil være litt i forkant.