Kort fortørking og god gjødsling gir protein

Grovfôr med god kvalitet og mye protein er lønnsomt. Men hvordan få det til i praksis? Buskap har besøkt melkeprodusent og tidligere Tine-rådgiver og FK-ansatt Jan Håvard Kingsrød i Sarpsborg.

Vi er i Skjebergmarka eller «fjella» i Sarpsborg. Her langt inne i skogene ved Børtevann ligger gården Bastemarken. – Vi har ingen kornjord, kun skifter med mye fjellskjær og skog rundt, sier Jan Håvard Kingsrød (47), og legger til:

- Mange har vært i Østfold, men de har kjørt E6 og kanskje E18. Da har de ikke sett det «andre» Østfold. Kingsrød er fjerde generasjon mjølkebonde på gården. Håvard og kona Jorunn tok over i 2011. Da var det båsfjøs fra 80-tallet og 120 000 liter i kvote.

Les hele reportasjen fra Buskap 3/2024 HER

Siste nytt

Ta vare på grassurfôret – med ensileringsmiddel

Bilde …

Resultater fra melkekuforsøkene i prosjektet med kortnavn «Engprot» har vist at bruk av maursyrebasert ensileringsmiddel øker produksjon av melkeprotein og kan redusere nitrogenutslipp fra norske melkekyr sammenlignet med å ikke bruke ensileringsmiddel

Godt grovfôr er mulig også lengst mot nord

Bilde …

Verdens nordligste grovfôrkamp som ble arrangert sesongen 2024 viser at det mulig å få til både høge avlinger og god kvalitet i nord.

Har det vorte enklare å bygge nye fjøs til mellom 20 og 30 kyr?

Bilde …

I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?

Fersk fjellbonde planlegger nytt fjøs

Bilde …

Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.

Med kurs mot eliten

Bilde …

For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Vi har fulgt 12391 Laupen fra kalv til eliteokse, og nå er det Laupen-avkom i kyr over hele landet. Det hadde ikke vært mulig uten sædruta!