Enkelt om avl i Genopodden

I denne episoden går vi rett på sak og forklarer avl på en måte som gir mening i fjøset. Genopodden har med seg avlsrådgiver Svein-Egil Skartveit i studio.
I Folldal tas det ikke bare speneprøver før sinttidsbehandling, men også ved alle mastittbehandlinger i laktasjonen. Bøndene ser at denne rutinen er viktig for å følge med på jurhelsa i besetningen.
Selv om de offisielle terapianbefalingene er klare på at det bør tas enkeltspeneprøver for bakteriologisk undersøkelse og resistensbestemmelse i forbindelse med all mastittbehandling, er det varierende i hvor stor grad dette blir fulgt opp i praksis. Buskap fikk tips om at Folldal Veterinærkontor har orden på sakene. På spørsmål om hvordan de har fått gjennomført at det alltid tas speneprøve før mastittbehanding svarer veterinær Aina Kveberg at de, med bakgrunn i anbefalingene, bare bestemte seg for dette for ti år siden. Veterinærkollega Ane Odden legger til at de har trodd at alle gjorde dette. Les reportasjen fra Buskap 8/2024 HER
I denne episoden går vi rett på sak og forklarer avl på en måte som gir mening i fjøset. Genopodden har med seg avlsrådgiver Svein-Egil Skartveit i studio.
Sammenligning avkomsgranskning og genomisk seleksjon.
Ni besetninger med ulike fôringsopplegg har vært med i prosjektet som har vart i fire måneder. Totalt ca. 150 kalver vært med i utprøvinga.
I 2018 publiserte Buskap ein artikkel om «Bolus som tilskudd av mineraler og vitaminer» og her er ei oppdatering av den oversikten. I tillegg har underteikna laga ei oversikt over teikn på mineral og vitaminmangel hjå storfe, sjå tabell 1.
Her kommer uansett noen betraktninger og påminnelser om gjøremål før og i beiteperioden.