Antibiotikaresistente bakterier – fra fjøs til folkehelse

Antibiotikaresistente bakterier kan overføres fra dyr til mennesker og omvendt. For å beholde den gunstige situasjonen vi har i Norge, må vi holde forbruket av antibiotika på et lavest mulig nivå samtidig som vi forebygger at antibiotikaresistente bakterier får etablere seg i husdyrpopulasjonen.

Antibiotikaresistens er bakteriers evne til å overleve behandling med et antibiotika som burde tatt livet av dem. Noen bakterier er naturlig resistente mot antibiotika, mens andre kan erverve resistens. Ervervet antibiotikaresistens er et resultat av seleksjonspress ved antibiotikabruk. Følsomme bakterier dør, mens resistente bakterier overlever og øker i antall. Det er direkte sammenheng mellom bruk av spesifikke antibiotika og forekomst av resistens mot de samme antibiotikaene. Et høyt forbruk av antibiotika vil altså gi høy forekomst av resistente bakterier. Les hele artikkelen fra Buskap 8 i 2024 HER

Siste nytt

Et innblikk i embryokvigenes hverdag

Bilde …

Rundt 130 kvigekalver hentes hvert år av Geno for å rekrutteres som embryokviger. Fra kalven hentes hos produsenten går det nesten 1,5 år før en hører noe om kviga igjen, og får muligheten til å kjøpe den tilbake. Hva skjer egentlig med kvigekalven på denne tiden?

Halvor og kuene – en perfekt match

Bilde …

Halvor Gauteplass innrømmer han er ku-nerd og at avdrått er viktig. I 2024 oppnådde han 13 528 kg EKM i besetningen på 31 årskyr med grovfôr dyrket høyt til fjells.

Gode gener frå Snåsa

Bilde …

I 2024 henta Geno heile 10 kalvar til Øyer. Desse er oppdretta av 8 ulike produsentar på Snåsa.

Hvilke soppsjukdommer finner vi i engvekster i Norge?

Bilde …

Endrede nedbørsmengder kombinert med høyere sommertemperaturer påvirker forekomsten av soppsjukdommer.

Finn mål som motivere og trigger i fasen du er i

Bilde …

Endret strategi i økologisk grovfôrdyrkinga har gitt mer melk.